Şentop: “Devam Eden Davaların Etkilenmeyeceği Formül Üzerinde Çalışıyoruz”

Özel yetkili mahkemeleri sistemin içerisine çeken bir çalışma içerisinde olduklarını söyleyen TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, “Devam eden hayati önemdeki davaların etkilenmeyeceği formül üzerinde çalışıyoruz.

Şentop: “Devam Eden Davaların Etkilenmeyeceği Formül Üzerinde Çalışıyoruz”
Kamuoyunun endişe etmesine mahal yok. Süreci beklesinler” dedi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Tekirdağ İl Başkanlığı tarafından Belediye Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Türkiye’de Anayasalar ve Siyaset’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Ahmet Kambur ve çok sayıda dinleyici katıldı.

Yeni anayasa çalışmaları ve Türkiye’nin anayasa serüveninin anlatan Şentop konferans sonun gazetecilerin, hükümetin özel yetkili mahkemeleri kaldırması ve yetkilenin kısıtlandırılması yönündeki CMK’nın 250. maddesinde yapılacak değişiklerle ilgili sorularını yanıtladı.

Özel yetkili mahkemelerin yetkileri dışına çıktığını belirten Şentop, “Özel yetkili mahkemeler Türkiye’de ceza hukuku alanında bir uzmanlık olarak teorik anlamda düşünülmüş mahkemelerdir. Özel yetkili mahkemelerin yetkileri davaları yürütme, soruşturma ve kovuşturma aşamalarında geniş olarak düzenlenmiş. Bu mahkemelere çok büyük yetkiler veriyor. Adeta Türkiye’de olağan yargı sisteminin dışına taşan bazı durumlar var. Bu yeni bir konu değil. Hatırlanırsa Türkiye’de DGM’ler vardı. DGM’ler kaldırıldı yerine özel yetkili mahkemeler kuruldu. Fakat bu iki mahkemeleri karşılaştırırsanız birbirine benzeyen yönleri ve adeta ismi değişti dedirtecek yönleri var.” dedi.

Vatandaşların 250. maddedeki değişiklerle ilgili endişelerinin olduğunu söyleyen Şentop, “Türkiye’de kamuoyunun sıkıntısı şu. Bizde tabi o sıkıntıyı yaşıyoruz. Türkiye’de devam eden bazı davalar var. Bu davalar çok önemli davalar. Hayati öneme sahip davalar. Bu davalar da özel yetkili mahkemelerde görülüyor. Özel yetkili mahkemelerde yapılacak değişikler bu davaları etkileyecek mi? Bu davaların etkilenmemesi yaklaşımı ile konu ele alınıyor. Kamuoyunun hassasiyetinin aynısının AK parti tarafından da paylaşıldığını peşinen söylememiz lazım. Darbelerle hukuk, siyaset yoluyla mücadele tablosunu öne çıkartan parti AK Parti’dir. Bunun aksinin olmasından en fazla rahatsızlığı AK Parti duyar. Türkiye’de özel yetkili mahkemeleri sistemin içerisine çeken, hem de devam eden hayati önemdeki davaların bundan etkilenmemesinin sağlayan formül üzerinde çalışıyoruz. Kamuoyunun endişe etmesine mahal yok. Bence bu süreci beklesinler” dedi.

Kaynak: İHA