Davutoğlu Somali'ye dikkat çekti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Somali konusu, hem Somali'deki kardeşlerimizin barışı, huzuru, refahı açısından, hem Afrika Boynuzu'nda ve Afrika'daki barış ve güvenlik açısından, hem de insanlık vicdanı açısından büyük bir önem taşımaktadır'' dedi.

Bakan Davutoğlu, 2. İstanbul Somali Konferansı'nın ardından basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, ''Bugün bu konferansla Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Somali'deki kardeşlerinin kaderine yakın ilgisini göstermek yanında, uluslararası toplumun vicdanı olmak görevini de yürütmek amacındadır. Somali konusu, hem Somali'deki kardeşlerimizin barışı, huzuru, refahı açısından, hem Afrika Boynuzu'nda ve Afrika'daki barış ve güvenlik açısından, hem de insanlık vicdanı açısında büyük bir önem taşımaktadır'' dedi.

Uluslar arası toplumu Somali’deki gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, ''Bu bilinç ve yaklaşımla Türkiye Cumhuriyeti her zaman Somali'nin yanında yer aldı ve almaya da devam edecektir'' şeklinde konuştu.

Davutoğlu, ''Önümüzde öncelikle 20 Ağustos'a kadar olan dönemde bu geçiş sürecinin sağlıklı bir şekilde ve Somali toplumunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde gerçekleşmesi önem taşıyor. Daha sonra Ağustos'tan bu senenin sonuna kadarki aşamada da bugüne kadar gerçekleşen siyasi reformların oturması, sağlam bir zemin bulması ve nihayet 2013-2014 yıllarından başlamak üzere Somali'nin yeniden yapılandırılması hususunda önemli stratejik planların devreye sokulması gerekiyor. Somali’de yapılması gereken 5 konu vardır. Bunlar, Ulusal uzlaşı çalışmaları'', ''Yeni bir siyasal sistemin, siyasi yapılanmanın gerçekleştirilmesi'', ''Somali'nin ekonomik kalkınmasının yeniden planlanması'', ''Somali güvenlik güçlerinin yapılandırılması'' ve ''Somali'nin uluslararası camiada hak ettiği yeri alması'' diye konuştu.

Davutoğlu, ''Geçmişte çok büyük başarılara imza atmış Somali halkı, yine bütün bu hedefleri gerçekleştirecek kapasiteye, insan unsuruna sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bütün imkanlarıyla bu çabasında Somali halkının, Somalili kardeşlerimizin yanında yer almaya devam edecek. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin, 75 milyonluk Türk halkının Somali halkına taahhüdüdür'' şeklinde konuştu.

Bakan Davutoğlu, 2. İstanbul Somali Konferansı'nda 50'nin üzerinde ülkenin ve 14 uluslararası örgütün Somali'ye destek sözü verdiğini ifade ederek ''Bugün burada İstanbul'dan Mogadişu'ya selam var; Uluslararası toplum yeniden yapılanma sürecinde Somali halkının yanında yer alacak'' diye konuştu.

Ardından söz alan Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ise, ''Somali çok hassas bir dönemden geçiyor. Somali halkı, ümitlerini bağladığı bu gayret ve çabaların devam etmesinden sonra ülkesinde huzur ve güvenin gerçeklemesini, yeni Somali'nin oluşmasını bekliyor. Yeniden Somali'nin kurulması için yapılan yardımları takdirle anıyoruz. 20 yıldan fazla gergin bir ortam içinde yaşadık. Huzursuz ve istikrarsız bir ortamı yaşadı Somali halkı'' diye konuştu.

Daha sonra söz alan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, uluslararası toplumun ve BM'nin Somali'de barış, istikrar ve refahın tesis edilmesinde her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi.

İstanbul'da düzenlenen konferansın bölge barışı için önemli olduğunu ifade eden Ban, uluslararası toplumun ve BM'nin Somali'de barış, istikrar ve refahın tesis edilmesinde her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Ban Ki-moon, tüm Somalililerin yapılacak seçimlere katılma hakkına sahip olması gerektiğini söyledi.

Ban Ki-moon, Somali'de yapılacak seçimler sırasında partilere ve parlamentoya yüzde 30'luk bir kadın temsilci girmesinin güvence altına alınmasının önemine dikkati çekerek, ''Kadınlara ve çocuklara öncelik vermeliyiz. Ortak bir vizyon çerçevesinde ortak kararlar almalıyız'' dedi.

Ban Ki-moon, ''Somali'de kapsamlı bir yatırım planına ihtiyacımız var. Bütün sektörleri içeren uzun vadeli olarak bu ülkeye öngörülebilir bir desteği nasıl verebileceğinin düşünülmesi gerekir” dedi.

Suriye’deki gelişmeleri de ele alan Ban Ki-moon, Suriye'de konuşlanmış BM gözlemcileri pasif bir şekilde oturup masum insanların katledilmesini seyretmediğini belirten Ban Ki-mun, BM yetkililerinin Suriye'de ateşkesi sağlamak ve insan haklarını korumak için bölgede olduğunu ifade etti.

Annan Planı'nın hayata geçirilmesinin Suriye'de barışın sağlanması için önemli olduğunu anlatan Ban Ki-moon, ''BM yetkilileri hem Suriye'de hem de Somali'de barışın sağlanması ve devamı için olmalı. Eğer uluslararası camia bilgi sahibi olursa yardım kuruluşları daha iyi konumlanabilir ve daha kalıcı çözüm bulmaya çalışabilir. Bütün Suriyelilerin haklarını koruyan bir tutum olmalıdır. Eğer şiddet tırmanacak olursa başka adımlar atmamız gerekebilir. Ortak temsilcimiz Kofi Annan Suriye için 6 maddeden oluşan bir barış planı hazırlamıştır. Suriye hükümeti bu planı teyit etmiştir. Bu yol haritası uygulanabilir bir yol haritasıdır. Ama tabii ki Suriye hükümeti, Suriye liderleri, verdiklere taahhütlere uyarlar mı uymazlar mı bunu hep birlikte göreceğiz'' diye konuştu.

Yapılan ortak basın toplantısının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Somali'de 130 milyon dolarlık yardımın kaybolduğu iddiasına ilişkin bir soru üzerine Ahmed, ''Bahsedilen milyonlarca dolar Somali'ye girmedi. Girmiş olsaydı bu paralar yerinde kullanılırdı. Somali'ye gelen insani yardımlar yeterli değil. Temel insan ihtiyaçlarının giderilmesi için muhakkak yardımların artırılmasını istiyoruz. Bizler bu devletin sorumluluğunu üzerimizde taşıyorsak, ben bu ithamı şiddetle reddediyorum'' diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, Türkiye ile Somali arasında Bölgesel Kalkınma Ofisleri kurulmasına ilişkin anlaşma metni imzalandı. Anlaşmaya, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''2. İstanbul Somali Konferansı''nın sona ermesinin ardından yapılan ortak basın toplantısı öncesinde Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imza koydu .
Kaynak: İHA