''gaziantep Göç Raporu'' Yayımlandı

Gaziantep'e göç veren ilk 6 ilin Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Van olduğu belirtildi.

Gazikent Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, üniversite tarafından İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırlanan ''Gaziantep İlinin Göç Konusunda Mevcut Durum Analizi ve Stratejiler'' başlıklı raporun yayımlandığı belirtildi.

Gaziantep'in özellikle 1990'lı yıllardan itibaren yoğun olarak iç göç aldığı, iç göçün 2000'li yıllardan sonra katlanarak sürdüğü aktarılan raporda, aşırı göçün, kentte konut ve gecekondu problemine, mahalli hizmetlere, işsizlik sorununa, yetersiz sağlık hizmetlerine, düşük okullaşma oranına, eğitim sorunlarına, kimlik bunalımları, uyumsuzluk ve yabancılaşma sorunlarına, altyapı hizmetlerinde yetersizliğe, çevre sorunlarına yol açtığı belirtildi.

Raporda, göçün oluşturduğu sorunların çözümü için tüm kesimlerin işbirliği yapması gerektiği vurgulandı.

-''En fazla Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç alıyor''-

Raporda elde edilen bulgulardan bahsedilen açıklamaya göre, Gaziantep'e göç veren ilk 6 ilin sırasıyla Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Van olduğu, doğum yerlerine göre göç eden nüfusun yüzde 93,3'ünün Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ve diğer komşu illerden geldiği tespit edildi. Bulgulara ilişkin şu bilgiler verildi:

''Göç eden nüfusun yüzde 6,7'lik bölümünün diğer illerden ve özellikle batıdan geldiği görülmüştür. Göç gerekçelerinin başında yüzde 48'lik oranla iş ve ekonomik koşulların iyileştirilmesi ile ilgili beklentiler gelmektedir. Hakkari, Van, Bitlis, Siirt, Muş, Şırnak, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinden göç gerekçelerinin arasında güvenlik hususu dikkat çekicidir. Deprem gerekçesiyle göç eden nüfusun tamamı Van ilinden gelmiştir.''

Kente göçle gelen ve anket sorularına cevap verenlerin yaklaşık yüzde 63'ünün eğitim seviyesinin ilköğretim ve daha altında olduğuna işaret edilen raporda, iş bulmak için herhangi bir kurumdan veya çevresinden destek alanların oranının yüzde 15 olduğu, bu kitlenin sadece yüzde 28'inin İŞKUR sayesinde iş bulduğu ve kalan bölümün ağırlıklı olarak sosyal çevresinden destek aldığı belirtildi.

-''Gecekondularda yaşıyorlar''-

Rapora göre, göç eden nüfusun yüzde 55'i gecekondularda yaşıyor. Göç nüfusunun yüzde 78,9'unun daha önce yaşadıkları yerlerde bulunan ailelerinden ve/veya yakınlarından maddi destek almadıkları belirtiliyor.

Göç edenlerin bir kısmı Gaziantep'in beklentilerini karşılamadıklarını, başka bir yere yeniden göç etmeye karar verdiklerini ifade ediyor.

Raporda, ''Göç nüfusunun yüzde 18,5'i açlık sınırında yaşamaktadır. Bu nüfusun yüzde 62,7'lik dilimi aylık bin 500 TL'nin altında gelire sahiptir'' denildi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, Gaziantep'in farklı din, dil, ırk, kültür ve medeniyetlerin harmanladığı ve asırlardır birlikte var olduğu tarihi İpek Yolu'nun önemli bir kavşağında kurulmuş modern bir şehir olduğunu, bundan dolayı göç olgusunun iyi irdelenmesi gerektiğini belirtti.

Üniversite olarak en büyük stratejik hedeflerinden birisinin ''Bilgi temelinde toplumu, ekonomiyi, kültür ve sanat hayatımızı değiştirmek ve dönüştürmek'' olduğunu ifade eden Özdemir, göç olgusunu da bilimsel veriler ışığında anlamak istediklerini, böylece bilimsel veriler ışığında çözümler üretilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA