Aylık 2 Bin 500 Liraya Çoban Bulamıyorlar

Bitlis’in Güroymak ilçesindeki köylüler, aylık 2 bin 500 lira olmak üzere 15 bin lira karşılığında 6 aylık çobanlık yapacak kimse bulamıyorlar.

Aylık 2 Bin 500 Liraya Çoban Bulamıyorlar
Son 20 yılın en çetin kışının yaşandığı Bitlis’te kışın uzun sürmesi ve işsiz kalan çobanların büyük şehirlere çalışmaya gitmeleri besicileri zor durumda bıraktı. Altı aylık çobanlık için şimdilerde 15 bin lira ödemeyi kabul eden, ancak kimseyi bulamayan köylüler, geçici çözüm olarak kendileri çobanlık yapmaya başladı.

İl dışından gelen çobanlara güvenemedikleri için tutamadıklarını belirten besici Mehmet Yavuz, “Bu yıl kış uzun sürdüğü için normalde her yıl köyde çobanlık yapanlar işsiz kaldı. Bu nedenle evlerinin geçimlerini sağlayabilmek için kimileri büyük şehirlere çalışmaya gitti, bazıları da toplum yararına çalışma programı kapsamında İş-Kur’un 6 aylık süreyle çalışmaya başladı.

Hal böyle olunca da normalde 13 bin lira olan 6 aylık ücreti 15 bin liraya çıkardık, ama halen köyde çoban bulamadık. Bu yüzden çoban bulancaya kadar kendimiz koyunlarımıza çobanlık yapıyoruz” diye konuştu.

Besici Nevzat Salçuk da, çoban buluncaya kadar koyun sahipleri olarak sırasıyla çobanlık yapacaklarını belirterek, “Bizim için zor olacak ama mecburen bu şekilde devam edeceğiz. Koyunlarımızı tanımadığımız kimselere emanet edemeyiz. O yüzden güvenilir bir çoban bulana kadar bekleyeceğiz. İnşallah biran önce çoban buluruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA