Yıkım Kararın STK'lardan sert tepki

Kemer Çıralı sahilinde 4 işletmeyle ilgili alınan yıkım kararına bazı sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.

Çıralı'daki bazı işletme sahipleriyle birlikte yıkım kararının uygulandığı işletmenin önünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, yıkımın hukuka aykırı olduğunu savundu. Gündüz, yıkım kararının uygulanmasıyla Çıralı'da turizme darbe vurulduğunu iddia etti.

Davanın açıldığı tarihte işletmelerin bulunduğu yerlerin 2B arazisi olduğunu belirten Gündüz, yargılamanın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre yapılması gerektiğini, buna karşın davalara sulh hukuk mahkemelerinin baktığını iddia etti. Kararın usule aykırı olduğunu savunan Gündüz, yapılan uygulamanın yanlışlığını anlatabilmek ve yıkımları durdurabilmek için süresiz eylem başlattıklarını bildirdi.

Gündüz, kararın, bölgenin Turizmi Teşvik Kanunu'na göre tahsis edilebilmesi için alındığını ileri sürdü.

Çıralı Köyü sakinlerinden Azem Sak da yapılan yıkımın burada yaşayan insanlara ve turizmcilere vurulan bir darbe olduğunu kaydetti.

Çıralı sahilinde kaçak yapıldığı belirlenen ve Orman Bölge Müdürlüğü girişimiyle mahkemece tahliye ve yıkım kararı alınan 4 işletmenin sahipleri, yakınları ve vatandaşlardan oluşan grup, sabah saatlerinde Çıralı kavşağında yolu trafiğe kapatmış, yol jandarmanın müdahalesi ile tekrar ulaşıma açılmıştı. Yolun ulaşıma açılmasının ardından iş makinelerinin bölgeye gidip yıkıma başlaması üzerine, iş yeri sahipleri ve yakınları yolu tekrar ulaşıma kapatmış, jandarmanın müdahalesi üzerine arbede yaşanmıştı. İşletmelerden biri yıkılırken, havanın kararması üzerine yıkıma yarın devam edileceği bildirilmişti .
Kaynak: AA