Talha Uğurluel’den Eyüp Sultan Semineri

Gazeteci Araştırmacı Yazar Talha Uğurluel, Eyüp Belediyesi’nin katkılarıyla Eyüp Sultan konulu bir seminer verdi.

Talha Uğurluel’den Eyüp Sultan Semineri
Eyüp Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Eyüp İlçe Kaymakamı Osman Kaymak, Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcıları Sedat Şahin, Esat Nuhoğlu, Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhemmet Öztürk, Eyüp İlçe Müftüsü Dr. Muammer Ayan, Eyüp Belediyesi personeli ve vatandaşlar katıldı.

Talha Uğurluel, seminerde Eyüp Gezi Notları kitabında yer alan konuları ve Eyüp Sultan tarihinde bilinmeyenleri aktardı. Eyüp Sultan Camii ve daha birçok tarihi yapıları slayt eşliğinde anlatan Talha Uğurluel, Osmanlı'nın eğitime büyük önem verdiğini, camilerin, şifahanelerin, hamamların yanı sıra külliyeler de yaptırdığını söyledi.

Talha Uğurluel, Osmanlı Devleti'nin her alanda olduğu gibi eğitim alanında da külliyelere çok önem verdiğini, Osmanlı padişahlarının, yaptırmış oldukları cami ve külliyelerin bahçelerine defnedildiğini anlattı.
“Birçoğumuz Osmanlı Külliyelerine baktığımızda sadece bir camisini görürüz. Halbuki Osmanlı'da hemen hiçbir zaman sadece bir cami inşa edilmezdi. Yanında medreseleri, sıbyan mektepleri, han ve hamamları, imaret ve kervansarayları, darüşşifa ve tıp medreseleri, meydan çeşmeleri ve sebilleri inşa edilirdi. Bu külliyelerin en büyüklerinden birisi de Süleymaniye idi” dedi.

Uğurluel; Bulak Mustafa Paşa Türbesi, Dukakinzade Mehmet Bey Haziresi, Ebussuud Hz. Türbesi ve Sıbyan Mektebi, Sokullu Mehmet Paşa Türbesi, Darül Kurra ve Medresesi, Tarihi Oyuncakçılar Çarşısı, Mirimiran Mehmet Ağa Türbesi, Tarihi Eyüp Mezarlığı ve Mezartaşları, Şekerpare Kadın Türbesi, Sultan Mehmet Reşad Türbesi ve Reşadiye Numune Mektebi, Hasan Hüsnü Paşa Türbe, Misafirhanesi ve Kütüphanesi, Hüsrev Paşa Türbe, Okul ve Kütüphanesi, Adile Sultan Türbesi, Müzisyenler Kahvehanesi, Saltanat Yolu, Mihrişah Valide Sultan Sebil, İmaret, Sıbyan Mektebi ve Türbesi, Ayaz Paşa Türbesi, Pertev Paşa Türbesi, Ayşe Bahri Kadın Haziresi ve Kuzu Çeşmesi, Lala Mustafa Paşa Türbesi, Semiz Ali Paşa ve Gürcü Mehmet Paşa Haziresi, Beşir Ağa Türbesi ve Sebili, Eyüp Sultan Camii ve Ebu Eyyub El Ensari Hz. Türbesi ve inceliklerini aktardı.

Türbe içinde Hacet penceresinde yer alan Davut yıldızı sembolünün, Hz. Süleyman’a olan sevgi ve saygıyı gösterdiğini, insanların bunu yanlış anladığını belirten Uğurluel şunları söyledi: “İslamiyette bütün peygamberler için saygı ve sevgi vardır. Ebu Eyyub El Ensari Hz. Türbesi’nin hacet penceresinde Osmanlı Padişahları, o dönemin sanatıyla bu saygı ve sevgiyi gösteren çizim yaptırmıştır. Şu anda orijinal olan altın hacet penceresi Topkapı Sarayı Müzesi’nde korunmaktadır."

Seminerin sonunda Eyüp İlçe Kaymakamı Osman Kaymak ve Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Şahin, Yazar Uğurluel’e teşekkür plaketi verdi .