Uyuşturucuya Karşı Yaklaşık 2 Milyon Bin Kişi Eğitimden Geçti

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM), madde kullanımı ve zararlarına karşı farkındalık artırıcı eğitim, seminer, konferans ve panel gibi etkinlikler düzenliyor.

Uyuşturucuya Karşı Yaklaşık 2 Milyon Bin Kişi Eğitimden Geçti
Uyuşturucuya karşı bilinçlendirme eğitim faaliyetlerine son 4 yılda aralarında öğrenci öğretmen ve ailelerin de bulunduğu bir milyon 896 bin 921 kişi katıldı.

TUBİM, bağımlılık yapıcı maddelerle en etkili mücadelenin insanların bilinçlenmesi ve bu maddeleri hiç kullanmaması gerçeğinden hareketle 'önleme' faaliyetlerini destekliyor. Bu alanın aktörlerine eğitimler veriyor. Ulusal Uyuşturucu Strateji Belgesi ve Eylem Planı doğrultusunda, 81 İl Valiliğinde 'İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulları' kuruldu. TUBİM Bilim Kurulu yılda 3 defa toplanıyor. 2011 yılı sonu itibariyle Bilim Kurulu 13 toplantı gerçekleştirdi. TUBİM koordinesinde 2011 yılı itibariyle 81 ilde 'Madde Kullanımı ile Mücadele Eğitim Programı' almış toplam 142 personel görev yapıyor. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında 2011 yılında konferans, tiyatro-film, basın yoluyla bilgilendirme olmak üzere toplam 2 bin 519 faaliyet gerçekleştirildi.

2007-2011yılları arasında ise 10 bin 168 faaliyet yapıldı. Bu faaliyetlere toplam 1 milyon 896 bin 921 kişi katıldı.

Bu kişiler arasında öğrenci, öğretmen, aileler, basın mensupları, kamu görevlileri, özel sektör, sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar bulunuyor. Eğitimden geçenlerin bir milyon 384 bin 699'unu öğrenciler oluştururken; öğretmenlerin sayısı 77 bin 735; aile sayısı ise 130 bin 433. 2011 yılında en fazla faaliyet gerçekleştiren iller sırasıyla şunlar: İstanbul, Mersin, Hatay, Konya, Aydın, Kahramanmaraş, Bursa, Adana, Gaziantep ve İzmir. TUBİM 2011 yılında da madde bağımlılığı ile mücadeleye katkı sağlayacağına inandığı yayınların hazırlanmasına verdiği desteği sürdürdü. Bu kapsamda 4 yeni eser çalışması gerçekleştirildi.

Bunlar, 'EDDRA El Kitabı', 'Beş Temel Gösterge El Kitabı', 'Madde Bağımlılığı ile Mücadele Edenler İçin Rehber' ve 'TUBİM Nedir' isimli broşür. Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadeleye karşı yasal, kurumsal ve teknik kapasitesini güçlendirmek amacıyla 2009-2011 yıllarını kapsayan 'Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin Güçlendirilmesi' AB Eşleştirme Projesi EGM-KOM Daire Başkanlığı koordinesinde sürdürülerek 8 Mart 2011 tarihinde tamamlandı. Toplam 78 aktivitenin gerçekleştirildiği proje, Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin tespitiyle, başarı ile tamamlanan projeler arasındaki yerini aldı. Türkiye'de uyuşturucu ile mücadelede gelinen noktayı tespit etmek, bu alanda yapılanları ve yapılması gerekenleri ortaya koymak amacıyla geniş katılımlı bir konferans düzenlendi.

TUBİM Uyuşturucu ile Mücadele Konferansı (TUK 2011) 16-18 Şubat 2011 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirildi.

Konferansa 22 vali yardımcısı, 2 il emniyet müdürü, 38 KOM şube müdürü, 6 il sağlık müdürü, bakanlık temsilcileri, üniversite öğretim görevlileri ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 390 kişi katılım sağlandı. Konferansta, madde bağımlılığının arz azaltımı, önleme ve tedavi-rehabilitasyon alanlarında 3 ayrı çalıştay düzenlendi .