Otomobil Uzmanından Tatil Öncesi Bakım Uyarısı

Otomobil kullanıcılarını uyaran uzmanlar, tatilin ‘zehir’ olmaması için dikkat edilmesi gerekenleri bildirdi.

Otomobil Uzmanından Tatil Öncesi Bakım Uyarısı
Mevsim yaza döndü, sıcaklar başladı.

Çalışanların ve öğrencilerin adeta iple çektiği yaz tatili yaklaşıyor. Otomobili ile tatile çıkacakları uzmanlar uyardı. Yaz bakımlarının zamanında ve uzman kişilerce yapılması gerektiğini belirten sektör temsilcileri sürücülerin bu konuyu ihmal etmemesi gerektiğini vaurguladı.

Renault-Mais Çamkıranlar Motorlu Araçlar Servis Müdürü Ahmet Akkaş, “Kış aylarında yoğun iş temposundan, yazın rahat bir nefes alıp rahatlamak için tatile çıkarken aracınızın yolda kalmaması için bazı tedbirler almak gerekiyor. Kış aylarında kullandığınız aracın yaz mevsimine girerken bakımları var. Bunların uzman kişilerce yapılması en önemli adım” dedi.

“Arabanıza bakım yapmadan dışarı çıkmayın, aksi halde tatiliniz zehir olabilir” uyarısında buluna Akkaş, “İnsanlar tatillerini daha çok yazın yapıyorlar. Tatile çıkarken en önemli unsur tatile gidiş gelişlerinde kullandıkları araçların bakımlarını yapmak çok çok önemli. Güvenli, mutlu bir yolculuk ve tatil geçirmek için, tatile çıkmadan önce arabalarına mutlaka bakım yaptırmalılar” diyen Akkaş, genellikle seyahate çıkarken ‘Tatilde paramı harcarım’ düşüncesiyle arabalarına bakım yaptırmayanların yolda kalabilecekleri uyarısında bulundu. Çamkıranlar Servis Sorumlusu Ahmet Akkaş, otomobillerde bakımının yaptırılması gereken parça ve sistemlerin başında klima ve lastik bakımı olduğunu vurguladı. Akkaş, otomobilimizle mutlu bir tatil yolculuğu yapabilmek için onarımı yapılması gereken kısımları şöyle sıraladı; “Klimanın soğutma filtresini ve bakımını yapmaları gerekiyor. Aracın gazını kontrol etmeliler ve eksik ise tamamlamalılar. Yağ yakıt ve hava filtrelerini değiştirmeliler. Yola çıkmadan rot-balans ve fren ayarlarını kontrol ettirmeleri gerekir. Aracımızın güç aktarım aracı olan kayışlar kontrol edilmeli. Aküsünü de seyahate çıkmadan önce kontrol etmeliyiz. Kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılıp kontrol edilmesi gerekiyor” dedi.

Otomobil motorunun soğutma sistemlerinde meydana gelen arızaların yaz aylarında sıkça karşılaşılan sorunlardan olduğunu belirten Akkaş, “Özelliklede motorun hararet yapması çok karşılaşılan bir durum. Bunun önüe geçmek için soğutma sistemi 2 yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalıdır. Kullanıcılar, soğutma sıvısının seviyesini, durumunu ve kontrasyonunu sürekli kontrol ettirmeliler” şeklinde konuştu.

Havanın ısınması sebebiyle lastik basınçlarındaki kritik değişmelerin önlenmesi için kış lastiklerinin yazlık lastiklerle değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Akkaş, “Lastikler yola çıkış uzuvlarıdır. Bozuk lastikler yola tutunmayı azaltacaktır. Eğer aracın üzerinde 4 mevsim eskimiş lastikler varsa değiştirilmelidir. Lastik basınçlarının da iyi ayarlanması gerekir” ifadesini kullandı .
Kaynak: İHA