Bayburt Pmyo'dan 'Engelli Kardeşlerimize Engel Olmayalım' Paneli

Bayburt Polis Meslek Yüksekokulu(PMYO)'nun 'Özel Kardeşlerimizle Hayatı Beraber Yaşayalım' projesi kapsamında "Engelli Kardeşlerimize Engel Olmayalım" konulu Panel düzenlendi.

Panele Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, PMYO Müdürü Abdullah Şahin, Bayburt İl Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı, daire amirleri Bayburt eğitiminde görevli okul idarecileri ve PMYO öğrencileri katıldı.

Moderatörlüğünü Beyaz Ay Derneği Bayburt Şube Başkanı Serhat Kılıç'ın yaptığı panelde, Dernek
Başkan Yardımcısı Mehmet Öcala, "Eğer engelliler bazı şeylerden engellenseydi, bugün medeniyet bazı şeylerden mahrum olurdu."dedi.

İslam tarihinden, Türk tarihinden ve dünya tarihinden verdiği engelli şahsiyet örnekleriyle engellilere bakış açışını anlatan Öcalan, " Batıda deliler, engelliler içine cin girdi diye yakarlarken benim ecdadım dar-üş şifalarda Türk Sanat Musukisi ile o hasta insanları hayata bağladığını görürüz." diye konuştu.

"BELEDİYE BAŞKANLARININ ŞAHSINA VE KURUMUNA DAVALAR AÇILABİLECEK"Öcalan engelliler için Türkiye'de büyükşehirlerde yapılan çalışmalar ile ilgili bir soruya ise şöyle karşılık verdi: "Her şeyin güzel bir düzeni Cenab-ı Hak tarafından ortaya konulmuşken onun yarattığı kullar, bizler niye eksik işler yapalım. Yapmışız ama şimdi toparlayalım. Büyükşehir belediye başkanları lifli arabalar, otobüsler almaya başladı.

Duraklar onlara göre düzenleniyor. Diğer Belediyeler de 2012 Temmuz ayına kadar yapmazlarsa ceza alacak. Belediye başkanlarının şahsına ve kurumuna davalar açılabilecek. Bu yolda Türkiye koşmaya, gelişmeye devam edecek. İyi çalışmalar yapılmaya başlandı. Yapılacak çalışmalar Türkiye'nin yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak." PMYÖ ÖDES Proje Koordinatörü Mutlu Adak, "Engelliler ve Engellilerin Beklentileri" ile ilgili bilgiler aktardı. Engelliler ile ilgili anlamlı bir kısa film ile sunumuna başlayan Adak, engellilerin hizmet alımındaki sıkıntıları üzerinde de durarak, "Biz kadınıyla, yaşlısıyla, genciyle engellisiyle birlikte güçlü olacağız. İnsan beklentileri gerçekleştirebildiği sürece hayatında huzurlu oluyor ve başarılı oluyor. Biz onlardan daha çok başkasına muhtaç olmama, kendi ayakları üzerinde durabilme gibi beklentiler bekliyoruz ama engelliler acaba bizden neler bekliyor' diye sordu. Adak, engellilerin beklentilerini ulaşılabilirlik, iletişim, ayrımcılık değil eşitlik olarak sıraladı. Bayburt’ta engelliler için yapılması gerekenleri de anlatan Adak doğuştan engelliliğin yüzde 34 olduğunu sonradan olan engelliliğin yüzde 66 olduğunu kaydetti.

Panelistlere plaketlerin verilmesiyle panel sona erdi .