Ak Parti Ankara İl Başkanı Alparslan'dan Yunus Emre Haftası Mesajı

AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan, Yunus Emre'nin çağlar arasında bir dil köprüsü, insandan insana uzanan sevgi, kardeşlik, hoşgörü eli olduğunu belirtti.

AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Alparslan, Yunus Emre'nin Türk milletinin en önemli zenginliklerinden biri olduğunu kaydederek, "En şerefli varlık olarak yaratılan insanlar içinde öyleleri vardır ki; daima doğru, iradeli, inançlı, azimli, yüksek ideal ve faziletlerle yüklü, geçtiği yerleri yeşerten, yaşadığı zaman diliminin yanı sıra ileriki zamanlara da ışık tutabilen güzel insanlardır. İşte 700 yılı aşkın süre öncesindenyaşayışıyla, inancıyla, imanıyla, Allah aşkıyla, düşüncesiyle, tasavvufi derinliğiyle, güzel ve yalın Türkçesiyle, mütevaziliğiyle, insan sevgisiyle, engin hoşgörüsüyle tüm dünyaya örnek teşkil eden gönül insanı Yunus Emre, en önemli zenginliklerimizdendir" ifadelerini kullandı. Yunus Emre'nin çağlar arasında bir dil köprüsü, insandan insana uzanan sevgi, kardeşlik, hoşgörü eli olduğunu belirten Alparslan, Yunus Emre'nin zamanın eskitemediği, bugün bile insanlığa söyleyecek sözü olan bir dil ve gönül ustası olduğunu, bu yüzden iyi anlatılması ve anlaşılması gerektiğini belirtti.

Barış dolu bir dünya kurabilmek için Yunus Emre'ye ihtiyaç olduğunu belirten Alparslan, şunları kaydetti: "Küreselleşen dünyada, savaşların, yoksulluğun, tacizlerin, sömürgeciliğin, baskı ve zulümlerin, çeşitli şekillerdeki çatışmaların her zaman kol gezdiğini görüyoruz. Her şeyden eskisine göre daha çabuk haberdar olduğumuza göre Yunus Emre'den en çok bahsedilmesi gereken zaman, günümüzdür. Sevgi, barış ve mutluluk dolu bir dünyayı inşa etmek için bu şarttır. Özellikle biz millet olarak bu kadar evrensel kültür ve medeniyet değerlerimizin kıymetini takdir edip, bunları insanlığın evrensel sofrasınasunmalıyız."

Anadolu insanının Yunus Emre'yi şiirleriyle yaşattığını belirten Alparslan, "Yunus, İslam tasavvuf düşüncesine bağlı bir şairdir. Şiirlerinde bu düşünceyi dile getirmiştir. Bu düşüncenin esası Allah ve insan sevgisidir. Bu sevgiyi en önemli ilke olarak kabul eden tasavvufun derinliklerine dalar böylece. Güzel halk Türkçesi kullandığı için de çok geniş kesimlere ulaşabilmektedir. Türk edebiyatını, kültür ve düşünce hayatımızı çok derinden etkileyen Yunus Emre, 13. asrın ikinci yarısı ile 14. asrın ilkçeyreğinde yaşamış bir derviştir. Moğol istilasının yıkıcı ve umutsuz etkilerinin tezahür ettiği bu dönem Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Şeyh Edebali ve Yunus Emre gibi tasavvuf önderlerinin çabalarıyla atlatılmıştır. Anadolu'nun karanlık çağında diken içinde açan bir güldür o. Sade ve mütevazı yaşantısı tam bir masal güzelliği taşır. Anadolu insanı onu her zaman ve mekanda şiiriyle yaşatmıştır" dedi.

Yunus Emre'nin düşünce dünyasındaki en önemli kavramın insan sevgisi olduğunu belirten Alparslan şunları aktardı: "Yunus'un düşünce dünyasındaki en önemli kavram şüphesiz ki insan sevgisidir. Dünya edebiyatında bile insanı bu denli yücelten ve seven bir şaire rastlanmaz. Batı'nın 'hümanizm' adıyla ulaşmaya çalıştığı bu düşünce seviyesine Yunus, asırlar öncesinden ulaşmıştır. Yunus, batılı hümanistlerin aksine insanı Allah'ın en güzel ve mükemmel yarattığı varlık olarak sevmektedir. Bu düşüncesini de Genel Başkanımız ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da her fırsatta dile getirdiği 'Yaratılanı severizYaradan'dan ötürü' sözleriyle dile getirmektedir."

Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası'nın hayırlar getirmesini temenni eden Alparslan, mesajında şunları kaydetti: "Milletçe muasır medeniyetler seviyesini aşmaya çalıştığımız, demokrasimizin standartlarını yükseltmeye çabaladığımız, ülke olarak dünyada ve yaşadığımız coğrafi bölgede daha fazla söz sahibi olmaya başladığımız günümüzde, her zamankinden daha çok birliğe, beraberliğe, kardeşliğe, yardımlaşmaya, dayanışmaya, fedakarlığa, sevmeye ve sevilmeye ihtiyacımızın olduğu aşikardır. Yunus'un mesajlarına olan ihtiyacımız ortadadır. Necip Fazıl'ın dediği gibi o "Bizim Yunus"umuzdur. Anadolu'nun ve dünyanınYunus'udur. Dolayısıyla zamanın eskitemediği gönüller fatihidir. Bütün insanlığın kendisinde birleşebileceği ender insanlardan biri olarak diliyle, tavrıyla 'bizim'dir. Onu nesiller boyu eskitmemek ve onun doruklardaki insan sevgisi ve engin hoşgörüsünü hayatımıza rehber edinip sevgiyi severek gönül kapılarımızı güzelliklere açmak temennisiyle Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası'nı kutluyor, insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum. "
Kaynak: İHA