Kültür ve Turizm Bakanı Günay Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye dünya turizminin 2011 sonunun verileriyle ilk 10 ülkesi içindeydi bir kaç yıldan beri, bu yıl 7. sıradan 6. sıraya yükseldi gelen sayı itibariyle'' dedi.

Bakan Günay, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde düzenlenen Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı'nın açılış bölümünde yaptığı konuşmada, Trabzon'dan başlayan Doğu Karadeniz seyahatinin başlagıç noktasında olduğunu, öğleden sonra Rize'ye, yarın akşam üzeri de Artvin'e gidip, pazar günü Artvin'den Trabzon'a, belki de Batum üzerinden tekrar Trabzon'a gelip Ankara'ya döneceğini söyledi.

Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nin yenilenmesine bakanlık olarak bir miktar katkı yaptıklarını ifade eden Günay, şunları söyledi:

''Her zaman bunun altını çiziyorum, devlette kamu görevi taşıyan hiç kimse kendi cebinden çıkarıp bir kuruşu bir yerden bir yere vermiyor. Hepimizin kullandığı kaynaklar, kamunun kaynaklarıdır, milletin kaynaklarıdır, devletin tasarruf etmek imkanını bulduğu milletin kaynaklarıdır. Biz de önceliklerini doğru sıralamaya çalışarak bu kaynakları kullanıyoruz. Eğer öncelikleri doğru sıralamışsak işimizi doğru yapmış oluyoruz, öncelikleri kayırma, siyasi amaçla ya da başka amaçla kişisel amaçlı kayırma amacıyla kullanmışsak o zaman işimizi doğru yapmış olmuyoruz. Burada galiba doğru bir şey yaptığımızı görüyorum. Trabzon bundan daha iyisine ve büyüğüne de layıktır.''

Son yıllarda Trabzon'un Türkiye'de hatta dünyada ismini daha fazla duyurmayla başladığını ifade eden Günay, ''Yeşiliyle yaylalarıyla çevresindeki doğal ve kültürel varlıklarıyla önemli hem de inanç turizminin önemli merkezlerinden birisi haline gelmeye başladı son bir kaç yıl içinde. Türkiye turizmi içinde bir özel destinasyon olarak öne çıkmaya başladı.

Bu çok güzel bir gelişme çünkü Türkiye dünya turizminin 2011 sonunun verileriyle ilk 10 ülkesi içindeydi bir kaç yıldan beri, bu yıl 7. sıradan 6. sıraya yükseldi gelen sayı itibariyle'' diye konuştu.

İngiltere'nin geçen yılki turizm rakamlarında değişiklik olmadığını dile getiren Günay, ''İngiltere 30 milyonun eşiğindeydi biz de 29 milyon eşiğindeydik, bu yıl biz 30 milyonun üzerine çıktık. İngiltere'nin açıkladığı rakamlar henüz bizim gerimizde, böylece biz 7. sıradan 6. sıraya çıktık. Gelir itibariyle de yine dünyanın ilk 10 ülkesinin arasındayız. Tabi büyük ölçüde deniz turizmi ve büyük ölçüde Türkiye'nin güneyine yığılmış bir turizm yapıyoruz. Şimdi derdimiz bizim mümkün olduğu kadar Anadolu'nun içine yaymaya çalışmak, o yüzden turizmi çeşitlendirmek'' dedi.

-''Yeşili turizm sunumu içine katmamız gerekiyor''-

Bursa'da geçtiğimiz günlerde Araplarla turizm alanında büyük buluşma gerçekleştirdiklerini anlatan Günay, şöyle devam etti:

''Bu Türkiye'de ilk defa bu çapta oldu. Sanıyorum, bizim coğrafyamızdan Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz coğrafyasından 9 ülkenin turizm bakanı vardı, çok sayıda turizm yatırımcısı vardı. Artık Türkiye'de yeşili turizm sunumu içine maviyi kattığımız gibi, deniz kıyısını kattığımız gibi katmamız gerekiyor, doğayı katmamız gerekiyor. Doğa aktivitelerini katmamız gerekiyor, sağlık turizmi üzerinden yeni bir alan geliştirmemiz gerekiyor ki yaşlanan Avrupa için Türkiye'nin sağlık imkanları hem kalitesi yüksem hem rakamları bir miktar daha tasarruflu olan sağlık imkanları son derece önemli, sağlık turizmini yeni bir alan olarak işaretlememiz gerekiyor.

İnanç turizmini, kongre turizmini, kış turizmini ki Doğu Karadeniz'in bu alanda büyük potansiyeli var. Kış turizmini, golf turizmini, gastronomi turizmini bütün bu alanları Türkiye'nin turizm sunumu içine katmamız gerekiyor. Bu çerçevede Trabzon merkezli olmak üzere Doğu Karadeniz'in büyük bir potansiyeli var. Biz de bir kaç yıldan buyana Faruk Özak arkadaşımla birlikte başlamıştık, Nusret Bayraktar arkadaşım çok büyük katkı yaptı, şimdi Erdoğan bey arkadaşımla bütün bölge milletvekilleriyle birlikte çalışıyoruz.''

-Yeşil yıldız uygulaması-

Bakan Günay, 2010'dan bu tarafa Doğu Karadeniz'de turizm odaklı bir kalkınma projesi gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Bizim bakanlığımız, öteki bakanlıklar, hepimiz üzerine düşeni yapmaya çalışıyoruz. Buradaki dikkatimiz şudur, maviyi kirletmeden, yeşili yok etmeden turizm yapabilmek. Yani geçmiş yıllarda Türkiye de başka bazı Avrupa ülkeleri de turizmde hızlı sıçramalar gerçekleştirdiler ama betonlaşma yaşandı. Bu bizim ülkemizde de kısmen yaşandı. İspanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde de çok yaşandı. Şimdi yeni konsept çevreye duyarlı, maviyi koruyan, yeşili koruyan, hatta mavinin her yıl daha da temizlenmesini sağlayan, denizin ve akarsuların, yeşilin çoğalmasını sağlayan yeni bir turizm konsepti ki sanıyorum sizin bu sağlıklı şehirler konseptiniz içinde çevre duyarlılığı da var.

Biz bu çerçevede mesela son bir kaç yıldır Türkiye'de olmayan yeni bir yıldızlama başlattık. Şimdiye kadar biliyorsunuz 3,4,5 yıldız diye turizm sertifikalandırmaları vardı, şimdi çevreye duyarlı tesislere yani enerjiyi dikkatli kullanan, suyu dikkatli kullanan, tarihi, doğayı özenle koruyan tesislere, belli standartları gerçekleştirmeleri şartı altında yeşil yıldız yani aldıkları 4 yıldızın ya da 5 yıldızın yeşille donatılmış olmasını, çevre duyarlılığı ile bezenmiş olmasını sağlayan yeni bir uygulama daha başlattık ki sizin bu sağlıklı kentler çalışmanızla bizim çevreye duyarlı turizm konseptimiz arasında büyük bir paralellik var.''

Bu alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Sağlık Bakanlığı'nın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, bütün birimlerin iş birliği yapması gerektiğini vurgulayan Günay, şöyle devam etti:

''Çünkü kendi alanında bile hiçbir birim, tek başına başarılı olamıyor. Hayat çok karmaşık ve bütün bu karmaşık mekanizmaların bütün sorunlarının işbirliği içinde çalışması lazım. O zaman bizim en yakın çalışma arkadaşlarımız belediye başkanlarımız, valiler, özel idareler, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, muhtarlar. Hep birlikte Türkiye'nin topyekun yaşam kalitesini yukarıya çekmek için çalışıyoruz. Yaptığımız her şey yaşam kalitemizi, kentleşmemizin seviyesini, kentleşmemizin fiziki veya kültür altyapısını yukarıya çekmeye çalışmak, o yüzden çok büyük işbirliğine ihtiyacımız var.

Kaynak: AA