Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Çöklü Açıklaması

Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü, son 1 haftadır bölgede görülen yağışların bekledikleri seviyede olmadığını belirterek, önümüzdeki 10 gün içinde yeterli yağış alınmazsa kuru tarım yapılan alanlarda ciddi sıkıntı yaşanacağını dile getirdi.

Faruk Çöklü, ovada son 1 aydır yağış konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, çiftçinin dört gözle beklediği ''kırk ikindi'' yağışlarının başlamadığını ifade etti.

Son 1 haftadır bölgeye yağan yağmurun lokal yağışlar olduğunu ancak yeterli seviyede gerçekleşmediğini belirten Çöklü, şunları kaydetti:

''Yağışın azlığı nedeniyle beldelerimizde, köylerimizde ve camilerimizde çiftçimiz yağmur duasına çıkıyor. İnşallah dualarımız kabul olur ve Allah bize rahmetini gönderir. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre bu yağışlar önümüzdeki günlerde de devam edecek ancak Konya'ya şu ana kadar beklediğimiz seviyede bir yağış gerçekleşmedi. Eğer önümüzdeki 10 gün içinde yeterli seviyede yağış gelmezse ovamızda ciddi sıkıntılar yaşanacağını düşünüyorum. Tabii kimse böyle bir durumu yaşamak istemiyor''

-''KOP bir an önce hayata geçirilmeli''-

Bölgede yaşanan sıkıntıyla birlikte ovada sulamanın öneminin bir kez daha görüldüğünü ifade eden Çöklü, Konya Ovası Projesi'nin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

Konya Ovası'nın yüzde 20'sinde sulu tarım yapılabildiğini, geri kalan yüzde 80'inde ise kuru tarım yapıldığını hatırlatan Çöklü, ''Eğer önümüzdeki günlerde beklenilen seviyede bir yağış gerçekleşmezse, yağmur bekleyen yüzde 80'lik kısımda ciddi sıkıntılar yaşanacak. Bazı çakıllı bölgelerde ürünlerin yanmaya başladığı bilgilerini alıyoruz. Ovanın kurtuluşu, yağacak rahmete ve KOP'un bir an önce hayata geçmesine bağlı'' diye konuştu.

Kaynak: AA