Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği Kurucu Başkanı Korbey Açıklama Yaptı

Salih Baran - Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği Kurucu Başkanı Ubeyd Korbey, ''Sigara paketlerinin üzerindeki resimlerin büyütülmesi kadar ifadelerin daha çarpıcı olması gerekir'' dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda açıkladığı sigara paketlerindeki resimli uyarıların büyüyeceğine dair açıklamaları sigarayla mücadele eden sivil toplum kuruluşları ve uzmanlarca da desteklendi.

Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği Kurucu Başkanı Korbey, AA muhabirine, sigarayla mücadelede geçmişte hayal gibi gelen pek çok durumun gerçekleşiyor olmasının umut verici olduğunu ifade ederek, ''Biz ilk defa 2000 yılında Dünya Sağlık Örgütü'nün Cenevre'deki bir toplantısında markalar tamamen kalkmalı dedik. O zamanlar hayal gibi gelmişti, şimdi Avustralya'da bu uygulanmaya başladı, bunlar umut veren gelişmeler'' diye konuştu.

Sigara paketlerinin tamamen uyarı paketleri haline gelmesi gerektiğini savunan Korbey, şöyle devam etti:

''Sigara paketlerinin tamamen uyarı paketleri haline gelmesi lazım. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, sigaranın içindeki radyoaktif maddeleri sitesinden yayınladığında ifadesinin yetersiz olduğunu, paketlerin üzerine nükleer tehlike işaretinin de konulması gerektiğini ifade etmişti. Biz de bunu savunuyoruz paketlerin üzerine nükleer tehlike işareti de konmalı. Çünkü paketlerdeki uyarılarda hala yumuşak geçişler var, daha çarpıcı, daha flaş ifadeler yer almalı. Biz bu resim uygulamasına başlandığı zaman tabut resmi konmasını önermiştik. Çünkü bizde cenaze kuru kafayla değil tabutla ilişkilendirilir.''

Sigara paketlerinin üzerindeki resimlerin büyütülecek olmasının sevindirici olduğunu ancak bu resimlerin ve ifadelerin çarpıcı olması gerektiğini ifade eden Korbey, şunları kaydetti:

''Sigara paketlerinin üzerindeki resimlerin büyütülmesi kadar ifadelerin de daha çarpıcı olması gerekir. Öyle bir reklamlar vardır ki, bir ifade o ürünü alır götürür, yıllarca zihninizde yer eder, sigara paketlerinin üzerindeki ifade ve resimler de çarpıcı olmalı. Markaların da tamamen kaldırılmasını ve kod numarasıyla satılmasından yanayız.''

Korbey, sigarayla mücadele eden biri olarak gönlünden geçmesine rağmen sigaranın tamamen yasaklanmasının imkansız olduğunu ancak tütün kontrolü çalışmalarının her geçen gün insanları bu kötü alışkanlıktan uzaklaştıracağına inandığını kaydetti.

-Resimlerin psikolojik etkisi-

Türk Psikiyatri Derneği Medya ve Ruh Sağlığı Koordinatörü Doç. Dr. Burhanettin Kaya da, sigara paketlerinin üzerindeki görsellerin büyütülmesinin sevindirici olacağını söyledi.

Doç. Dr. Kaya, görsellerin büyütülmesinin yanında aynı zamanda sigara markasını çağrıştıran unsurların da paketlerden kaldırılması gerektiğini savunarak, şunları kaydetti:

''Sigara paketlerinin üzerindeki resimlerin büyümesi önemli hatta sigara markalarının paketlerin üzerinden kaldırılması daha da önemli. Çünkü sigara paketlerinin üzerine her ne kadar görseller yerleştirilse de gözün okuması açısından sigara markasının okunduğu, görüldüğü aşikar. Ne kadar resim yerleştirilse de ilk çağrışım yapan şey her ne kadar adı yazmasa da, sigarayla özdeşleşmiş logo, bir sigara markasının rengi o markayı çağrıştırır. Bir süre sonra insanların baka baka, zihnin de alışkanlaşıyor, bunlar gözüktükten sonra resimlerin büyüklüğü çok önemli olmaya bilir. Sigara paketlerinin üzerindeki resimlerin büyük olarak sunulması ve logoların önüne geçmesi algı açısından pozitif olur.''

-''Görseller sık sık değiştirilmeli''

Duyarsızlaşmanın önüne geçmek için sigara paketlerinin üzerine yerleştirilen görsellerin sık sık değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

''Sigarayla mücadele sadece kutu ve görsellerle yapılacak bir mücadele değil, ama bu onun bir parçasıdır. Bireylerin özendirici olacak şekilde sigara paketlerinin düzenlenmesini önlemek, sigaranın zararlarını farkındalık yaratmak amacıyla öne çıkaracak görseller kullanmak son derece yararlıdır. Ancak bu konuda konunun uzmanlarından yardım alınmalıdır, çünkü bazen bu tür görseller ürkütücü olsun diye konan görsel tam tersine bir süre sonra birey ona baka baka duyarsızlaşır, o görsel sigaranın hatırlanmasına yol açabilir. Bireyin aynı görsele duyarsızlaşmasının önüne geçilmesi için görseller sık sık değiştirilmelidir.' '
Kaynak: AA