Aydın Tabip Odası: Kürtaj Cinayetini Kimin İşlediği Açıklanmalı

Aydın Tabip Odası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği sezaryen ve kürtajın cinayet olduğu ile ilgili bir açıklama yaptı.

Odadan yapılan açıklamada, sezeryan kürtaj cinayetlerini kimin işlediğinin açıklanması istendi. Aydın Tabip Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada ısrarla kürtajın bir cinayet olarak gündemde tutulduğu belirtilerek, "Bu cinayeti kimin işlediği de açkılanmalıdır. Ülkemizdeki kürtaj ve sezaryen tartışması Başbakan’ın "Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı” sözleriyle başladı.

Sağlık Bakanı konuyla ilgili olarak, “Benim kişisel yaklaşımım, prensip olarak gerekmedikçe, tıbbi gereklilik olmadıkça kürtaj yapılmamasıdır” açıklamasını yaptı. Kürtaj bir cinayet olarak görülüyorsa cinayeti kimin işlediği açıklanmalıdır? Kadın mı işliyor? Böyle bir kararı vermek kadın için duygusal yönden de son derece ağırdır. Cinayeti işleyen fiilen hekim midir? Yasal bir tıbbi girişimde cinayet sözcüğü ile hekimi yan yana getiren bir ifade kullanmak, hekimi hedef göstermek değil midir? Bir tıbbi girişimi cinayetle birleştirmekteki amaç nedir?" soruları yöneltildi.Sezaryenin de bazı durumlarda hayat kurtaran bir cerrahi yöntem olduğuna dikkat çekilerek, "Ancak bazı istenmeyen yan etkileri, sakıncaları da vardır. Bu nedenle normal doğum hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından daha doğru bir seçimdir. Sezaryen ancak tıbbi gereklilik var ise başvurulması gereken bir doğum şeklidir.
Kürtaj ise mevcut yasal çerçeve içinde bireyler ve aileler, tamamen özgür iradesi ile isteğine bağlı olarak 10 haftalığa kadar gebelikleri sonlandırabilmektedirler. Kürtaj bir aile planlaması yöntemi değil, zorunlu bir ihtiyaçtır." denildi .