Medvedev: BDT Ülkelerinde Ekonomik İşbirliği Artıyor

Türkmenistan’da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu’na (BDT) üye ülke Başbakanları Zirvesi’ne katılan Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, örgüte üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin arttığını söyledi.

BDT ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için serbest ticaret bölgesi anlaşmasının onaylanması ve bu anlaşmaya katılan ülke sayısının arttırılması gerektiğini vurgulayan Rus Başbakanı, BDT ülkeleri arasındaki karşılıklı ticaretin arttığını belirtti.

Medvedev, “Ülkeler arasındaki ticaret yüzde 36 oranda artarak, 300 milyar dolar seviyesine ulaştı” dedi.

Rus Başbakanı ayrıca, ülkelerin ekonomilerinin modernleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, Rusya’nın yüksek teknoloji alanında işbirliği konusundaki tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu beyan etti.
Medvedev, bunların yanı sıra enerji kaynaklarının sevkiyatının da güvenliğinin sağlanması yönünde çalışmaların yapılmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, BDT’ye üye ülkelerin çoğunun bu alanda ürün ürettiğini ve bundan güvenliğinin ön plana çıktığını sözlerine ekledi. Bu arada, Türkmenistan’a Başbakan sıfatıyla ilk ziyaretini gerçekleştiren Medvedev, zirve kapsamında bir dizi ikili görüşmelerde de bulundu. Medvedev, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile de bir araya geldi. Türkmenistan’ın ev sahipliğini yaptığı BDT zirvesi sona erdi. Bir sonraki başbakanlar zirvesinin bu yılın Eylül ayında Ukrayna’da yapılması kararlaştırıldı. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un başkanlığını yaptığı zirveye, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, Moldova Başbakanı Vladimir Filat, Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, Tacikistan Başbakanı Akil Akilov, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Kırgızistan Başbakanı Ömürbek Babanov, Belarus Başbakanı Mihail Myasnikoviç, Özbekistan Başbakanı Birinci Yardımcısı Rustam Azimov ve Azerbaycan Başbakanı Birinci Yardımcısı Yakub Eyyubov katıldı.