Aile Hekimi Dr Yolun, Kene Isırmalarına Karşı Vatandaşları Uyardı

Aile Hekimi Dr. Rabia Birsen Yolun, bahar ayının gelmesiyle ortaya çıkan kene vakalarına karşı vatandaşları uyardı.

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde aile hekimi olarak görev yapan Dr. Yolun, ilçede son bir haftada hekimliğe yaklaşık 10 kişinin kene vakalarından dolayı geldiğin söyledi.

Dr. Yolun, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının yayılmasına sebep olan kenelerin bahar ve yaz ayının gelmesiyle vaka sayılarında artış olmaya başlandığını söyledi.

Dr.Yolun, "Bu mevsimde özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımız bağ, bahçe ve tarla işleri ile meşgul olmaktalar. Tarlasına giderek gün boyu ektikleri ürünlerinin bakımını, sulaması, çapası ve diğer işleri yaparak çalışmaktadır. Tarladan eve dönüldüğünde mutlaka vücut kontrol edilmelidir. Bu yüzden bu tür işlerde çalışan vatandaşlarımız keneye karşı daha dikkatli olmalıdır." dedi.

Hekimliğe müracaatta bulunan vatandaşların genelde tarlada çalışan kesim olduğunu ifade eden Dr. Yolun, "Bize kene yüzünden müracaatta bulunan vatandaşlarımız çoğu tarlasında çalışırken üzerinde elbisesinde kene görüp tedirgin olarak gelen kişiler. Çok şükür şu ana kadar ciddi bir kene vakasıyla karşılaşmadık. Bize gelen vatandaşlarımıza gerekli uyarıları yapıyoruz. Tarlasına çalışmaya giden vatandaşlarımızın yanı sıra pikniğe giden kişilerinde dikkat etmesi gerekir. Piknik alanlarına gidildiğinde uzun giysiler giyilmeli, bacaklar ve açıkta bırakmamalı, paçalar çorap içine konulup kenenin vücuda ulaşması bu şekilde engellenmeli piknik dönüşünde tüm vücut kontrol edilip yapışık kene olup olmadığına bakılması gerekir." diye konuştu.

Kene ısırması halinde ezilmeden yerinden çıkarılması gerektiğini söyleyen Dr. Yolun, "Yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan çıkarılmalıdır. Kenenin hortum dediğimiz kısmı vücuda girmişse mutlaka en yakın bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bütün il genelindeki görevli sağlık kuruluşları bu konuda bilgilendirilmiştir. Gerekli müdahale yapılacaktır." ifadelerin kullandı .