Türkçe’nin Çocukları Adana’da ‘İnsanlık El Ele’ Diyecek

Dünyadaki Türk okullarından gelen öğrencilerin katıldığı 10’uncu Türkçe Olimpiyatları Adana etkinlikleri 9 Haziran Cumartesi günü saat 20.30’da 5 Ocak Stadı’nda gerçekleşecek.

Türkçe’nin Çocukları Adana’da ‘İnsanlık El Ele’ Diyecek
' İnsanlık İçin El Ele' sloganıyla yola çıkan 15 ülkeden 70 öğrencinin katılacağı organizasyon, Adana’daki 5 yerel televizyonda canlı yayınlanacak.

Vali Hüseyin Avni Coş, Tertip Komitesi Üyeleri Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet, Eğitmen Ali Çiftçi, Eğitim Gönüllüleri Derneği Adana Şube Başkanı Şahin Ergünay, işadamları Niyazi Çetinkaya, Şaban Üçgül, Zeki Kıvanç ve Diş Hekimi Yasin Türkoğlu’nun da hazır bulunduğu basın toplantısıyla program hakkında bilgi verdi. Çetinkaya Mağazası Kafeteryası’ndaki toplantıda konuşan Vali Coş, Adanalıları Türkçe Olimpiyatları şölenine davet etti. Vali Coş, geçtiğimiz yıl da Adana’da tertip edilen olimpiyatlara vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini hatırlattı. Coş, Türkiye’nin tanınması ve Türkçe’nin bilinmesinin küçülen dünyada büyük önem taşıdığını kaydetti.

Coş, “Biz evlatlarımıza yabancı dil öğretmeye çalışırken, dünyanın pek çok ülkesinde çocukların Türkçe öğrenmesi güzelliklere vesile olan bir durumdur.” dedi.

Adana’daki etkinliğin en iyi şekilde yapılması için halkı öğrencilerin gösterilerini izlemeye çağıran Coş, Türkiye’nin önüne koyduğu hedefler bakımından bu faaliyetlerin önemli olduğunu vurguladı. Coş, şöyle devam etti: “Kısa vadede önümüzde 2023’te ulaşmak istediğimiz bir seviye var. Onun ötesinde Türkçeyi ve Türkiye’yi daha ileri götürmek için bu tür çalışmalar değerli. Giderek kurumsallaşıyor ve anlam kazanıyor. İlimize gelecek 15 ülkeden gelen heyet ve çocuk gruplarına Adana’yı en güzel şekilde tanıtacağız. Bu çocukların çoğunluğu ilk kez Türkiye’ye geliyor. Dillerini konuşmaya gayret ettikleri ülkeden sıcak izlenimlerle ayrılmaları gerekir. Adanalı hemşehrilerimizin misafirperverlikte üzerlerine düşeni yapacaklarına inanıyorum.”

Türkçe Olimpiyatları’nın Türkiye’nin imajına olumlu katkılar sağladığını dile getiren Coş, çocukların dilini konuştuğu ülkeye yakınlık duyduğunu aktardı. Coş, şunları söyledi: “Bu çocuklar o ülkelerde sanki ikinci bir anavatana gitmiş gibi davranırlar. Benzer duygular Türkçe’nin yaygınlaşması durumunda dünyadaki çok sayıdaki öğrencide de olacaktır. İstikbal vadeden bu çocukların Türkçe konuşma kabiliyetiyle donatılması ilerde o ülkelerle Türkiye arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkileyecek. Bu aynı zamanda devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihan da sulh’ diye özetlediği politikayı da destekleyecek, örnek bir çalışmadır.”