Diş Tedavisi İçin Hakkı Olan Sevki Ancak Dilekçe İle Alabildi

Adana’da kamu hastanelerinde gününde yapılmayan diş tedavisi için özel kliniklere sevk yapılmaması pek çok hastayı mağdur ediyor.

Yasal olarak vatandaşın böyle bir hakkı olmasına rağmen çoğu zaman bu hak kullandırılmıyor. Bu uygulamaya maruz kalan bir bayan, ancak valiliğe yazdığı bir dilekçe ile sevk yaptırabildi.Adana Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 3 şubesi ile vatandaşa tedavi hizmeti veriyor. Ayrıca bazı kamu hastaneleri bünyesinde de diş tedavisi yapılabiliyor.

Diş tedavisi için kamu hastanelerine yapılan başvurunun yüksek olması nedeniyle bazı tedavi türlerine gününde cevap verilemiyor. Bu çerçevede başta kanal tedavisi olmak üzere bazı türler için ileri tarihe randevu veriliyor. Bu durum pek çok hastayı da mağdur ediyor. Adana'da yaşayan Ayfer Altıparmak, dişlerinin tedavisi için gittiği Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nde ilerki günlere randevu verilince özel kliniklere sevk istedi. Ancak bu talebi kabul edilmeyen Altıparmak, bunun yasal bir hak olduğunu öğrendiğinde valiliğe dilekçe yazdı. Dilekçenin ardından hastane, tedavi görmek isteyen Ayfer Altıparmak'ı arayıp "Gelin sevkinizi yapalım, istediğiniz yerde tedavi olun." cevabını verdi.

Ayfer Altıparmak, tedavisini istediği yerde yaptırmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Özel bir merkezde dişlerimi yaptırıyorum. Devletin bana verdiği hakkı kullandığım için sevinçliyim." dedi.

Altıparmak yaşadığı süreci ise şöyle anlattı: "Eşimin valiliğe dilekçe vermesinin üzerinden bir saat geçmeden beni aradılar. İnanın devlet işlerinin bu kadar hızlı yürüdüğüne şaşırdım. Dişlerimin yapılabilmesi için sevk işlemlerini başlatabileceklerini, bunun için merkeze gelmemi istediler. 100. Yıl Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde sevkle ilgili imza attım. Artık dişlerimi kendi seçtiğim bir hekimde yaptırıyorum." Altıparmak, dilekçenin ardından kendisiyle ilgilenen herkese teşekkür ederek, devletin kendisine verdiği bu hakkı herkesin kullanmasını istedi. Altıparmak şöyle devam etti: "Diş merkezlerinde inanın Doktorlar büyük bir özveriyle çalışıyor. Ancak buralar çok kalabalık, belki hekimlerin de yapacağı bir şey yok. Vatandaş olarak bazı eksikliklerin giderilmesi bizim de hakkımız. Diş tedavim sürüyor, isteğimi gerçekleştirdiğim için mutluyum. Çünkü diş sağlığının çok önemli olduğunu biliyorum."

Adana Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Necla İrteş her tedaviyi gününde yapabildiklerini, zaruri durumlarda sevk yaptıklarını iddia etti. İl Sağlık Müdürü Dr. Selahattin Akyol da tedavide herhangi bir sıkıntı olmadığını savundu. Diğer yandan Osmaniye ve Mersin’de gününde tedavi edilmeyen hastalar özel kliniklere yönlendiriliyor .