300 Bin Metrekarelik Arazi Üzerinde Kalp

Zeynep Yücetaş - Gelişen sanayisi ve ticareti dolayısıyla hızla göç alan Gaziantep'te, artan nüfusla birlikte sağlık alanında da büyük yatırımlara imza atılıyor.

Kentte 300 bin metrekarelik arazi üzerinde yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla sağlık kampüsü kurulacak. Kalp damar cerrahisi, onkoloji, psikiyatri, fizik tedavi ve rehabilitasyon, kadın doğum ve çocuk gibi 8 hastanenin yer alacağı kampüs yatırımına bu yıl sonunda başlanacak. 1,5 yıl içinde tamamlanması planlanan kampüs, bölgeye de hizmet verecek.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Karakök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'in nüfusunun 1 milyon 700 bin civarında olduğunu ve yılda 50-60 bin nüfus artışı yaşandığına değinerek, mevcut sağlık yapısının yeterli olmadığını, bu nedenle yeni yatırımların hayata geçirildiğini söyledi.

Osmangazi Mahallesi'nde 300 bin metrekarelik alanda yaklaşık 2 bin yataklı 8 hastanenin olacağı sağlık kampüsü yapılacağını, burada İl Sağlık Müdürlüğü idari binası ve bölgeye hitap edecek 112 komuta kontrol merkezi binasının da yer alacağını belirten Karakök, şunları anlattı:

''Kampüs içinde 150 bin metrekare yeşil alan var. Suni gölet, spor sahaları, binaların çatılarının bazısında helikopter pisti bazısında tenis kortu ve yeşil teras olacak. Büyük kısmı kamu-özel ortaklığı şeklinde yapılacak projenin ön ihalesi mayıs ayında, iki ay sonra da kesin ihalesi yapılacak. Yıl sonunda inşaata başlanacak. Yatırıma başladıktan sonra 1,5 yıl içinde teslim edilecek. İşletmesini Sağlık Bakanlığı yapacak.''

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'ni genişleteceklerini, 63 bin metrekare alanda 400 yataklı ''kalifiye bir hastaneye dönüştüreceklerini'' belirten Karakök, şehrin doğusunda 300 yataklı hastanenin olduğu bir sağlık kampüsü daha yapacaklarını, böylece devlet hastanesinin yükünün azalacağını ifade etti.

Gelecek yılın yatırım planında Araban, Nurdağı ve Yavuzeli hastane projelerinin kabul edildiğini, Karşıyaka Boyno Mahallesi'nde 30 ünitelik ağız diş sağlığı merkezinin yatırım programına alındığını, 3 tane toplum ruh sağlığı merkezi yapacaklarını bildiren Karakök, ''Bunların hepsini Sağlık Bakanlığı yapıyor. Gaziantep'te 2012-2013 yılında planlanan sağlık yatırımı 1,5-2 milyar dolar. Sadece 1 milyar dolara yakını sağlık kampüsü yatırımı olacak'' dedi.

-Sağlık turizmi gelişecek

Yatırımlar sonucunda Gaziantep'te yatak sayısının artacağına işaret eden Metin Karakök, şu anda 3 bine yakın olan hastane yatak sayısının gelecek 3 yıl içinde 6 bine ulaşacağını bildirdi.

Çevre illerin yanı sıra bölge ülkelerine daha fazla sağlık hizmeti sunabileceklerini vurgulayan Karakök, Gaziantep'in sağlık turizminde önemli bir merkez olabileceğini ifade etti.

Bölge ülkelerinden daha çok Irak ve Suriye'den hastaların Gaziantep'e geldiğini bildiren Karakök, yabancı hastaların genellikle organ nakli, plastik cerrahi, kalp cerrahisi, kanser tedavisi için geldiğini söyledi.

Karakök, ''Yeni yatırımlarla sağlık turizminin geliştirilmesi de hedefleniyor. Sağlık ve turizm sektörünün koordineli yapacağı organizasyonlarla yurt dışından daha fazla hasta çekilebilir ve kente ekonomik katkı sağlanabilir'' diye konuştu.

Karakök, il genelinde toplam 5 bin 949 doktor bulunduğunu, ancak nüfusa göre doktor sayısının yetersiz kaldığını ifade ederek, Bakanlıktan doktor talep edeceklerini de sözlerine ekledi .
Kaynak: AA