Vali Güzeloğlu, TV Kanallarında Mersin’i Anlattı

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’in, din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmayan ve hiç kimsenin ötekileştirilmediği insanların kenti olduğunu vurguladı.

Vali Güzeloğlu, TV Kanallarında Mersin’i Anlattı
Güzeloğlu, Mersin’in turizm potansiyeli ve spor altyapısıyla Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olduğunu söyledi.

Mersin Valisi Güzeloğlu, aynı gün iki ayrı televizyon kanalının konuğu olarak, Mersin’in ticaret, turizm ve spor potansiyeli ile yapılan çalışmaları anlattı. İlk programını Mersin Marina’da TRT Avaz için gerçekleştiren Güzeloğlu, kanalda canlı olarak yayınlanan ‘Gün Çiçekleri’ isimli programın konuğu oldu. Programda Mersin’in turizm potansiyeli üzerinde duran Güzeloğlu, Mersin’in her yanıyla bir turizm değeri olduğunu ve Türkiye’nin yeni dönemde en güçlü hizmet ihracatına konu olan turizm alanında yeni destinasyonların merkezi haline geldiğini belirtti.

Mersin’in, 320 kilometrelik sahil bandı, denizi güneşi ve kumsalıyla birlikte önemli bir kent olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu, “Mersin, Torosları’ın florası, ormanları ve onun bittiği yerden başlayan narenciye bahçeleriyle süslenmiş bir şehirdir. Ülkemiz adına uluslararası turizm merkezi konumuna taşınmaya aday olan Mersin, arkeolojik ören yerleri açısından da ülkemizin en zengin ilidir” dedi.

Anamur’dan Tarsus’a kadar olan geniş coğrafyanın her köşesinde tarihi güzelliklerin yer aldığını anlatan Güzeloğlu, Türkiye’de en fazla kaleye sahip olan illerin başında gelen Mersin’in, inanç turizmi açısından da önemli bir merkez olduğunun altını çizdi. St. Paul Kilisesi, Azize Tekla ve yılda 500 bin yerli turisti ağırlayan Eshab-ı Kehf’in, önemli dini inanç merkezleri olduğuna işaret eden Güzeloğlu, “İlimiz, Ramsar Sözleşmesi ile korunan Göksu Deltası gibi nesli tükenmeye yüz tutmuş kuşların yaşadığı önemli bir doğal güzelliğe sahiptir. Zenginlikleri ile Türkiye’nin turizm açısından en önemli bölgesi olan Mersin, inanç, eko turizmi, kuş bilimi, doğa sporları ve kültür turizmini konu edinmektedir” diye konuştu.

“2013, ÜLKEMİZİN 2020 İLE BULUŞMASINI SAĞLAYACAK AÇILIMDIR”
Mersin’in bu yıl içerisinde kruvaziyer turizmi ile buluşacağına da dikkat çeken Güzeloğlu, gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda 10’un üzerinde kruvaziyer gemisinin kente gelecek olmasının, kalkınmaya katkı sağlayacağına vurgu yaptı. Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın temelinin atıldığını, yine Tarsus’ta devam eden önemli bir yatırımın da Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi olduğunu kaydeden Güzeloğlu, 2013 Akdeniz Oyunları’na da değindi. Oyunlar kapsamında Mersin’e 500 milyon TL’lik yatırım yapılacağını anımsatan Güzeloğlu, tesislerin oyunlar sonrasında da kullanılacağını ve bu alanlarda dünyanın önemli spor organizasyonlarının yapılacağını aktardı.

“2013 Akdeniz Oyunları, 24 Akdeniz üyesi ülkenin Mersin’le buluşması ve devamında bütün spor branşlarının en güçlü organizasyonlarla ülkemiz ve ilimize taşınmasıdır” diyen Güzeloğlu, “Öte yandan 2020 Olimpiyat Oyunları’nın ülkemizde yapılabilmesi için aday olduğumuz bu günlerde, 2013 Akdeniz Oyunları’nın büyük önemi bulunmaktadır. Çünkü 2020 için oylamalar Akdeniz Oyunları’nın hemen ardından yapılacaktır. Bütünleşik süreç açısından 2013, ülkemizin 2020 ile buluşmasını sağlayacak açılımdır” şeklinde konuştu.

Mersin’in, Türkiye’nin 2023 hedeflemesinde uluslararası liman kenti olmaya yaklaşan bir kent olduğunu belirten Güzeloğlu, “Ülkemizin dünyaya açılan kapısı olan Mersin, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmayan insanların kentidir. Göçle kurulan ve günümüzde ülkemizi 2023 hedefiyle buluşturan bir kent kimliğiyle ön plana çıkan Mersin, hiçbir vatandaşımızın ötekileştirilmediği şehrin ismidir” ifadelerini kullandı.

GÜZELOĞLU, KANAL AVRUPA TELEVİZYONUNA DA KONUK OLDU
Güzeloğlu, TRT Avaz’ın ardından Kanal Avrupa ekranlarında izleyicilerle buluşacak olan Medya Vizyon programının da konuğu oldu. Mersin Marina’da gerçekleştirilen röportajda Güzeloğlu, Mersin’in Türkiye’nin büyük yürüyüşüne değer katan illerin başında geldiğini dile getirdi. Mersin ticari potansiyeli üzerinde duran Güzeloğlu, İstanbul’un ardından Türkiye’nin en büyük 2’nci limanına sahip Mersin’in 34 milyar dolarlık ihracat ve ithalat toplamı gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

Kentin, ekonomik büyüklükler açısından ilk 5 içerisinde yer aldığına işaret eden Güzeloğlu, şunları söyledi: “Mersin, geleceğe dönük baktığımız zaman bunun daha iyisini elde edecek kapasiteye sahiptir. Bulunduğu konum itibariyle Ortadoğu, Asya, Avrupa ve Amerika arasında lojistik üs ve bağlantı noktası kimliği taşıyan Mersin, sahip olduğu limanıyla geçtiğimiz yıl 1,4 milyon konteyner TEU yük hacmine ulaşmıştır. Bunların yanında ülkemiz 2023 hedeflemesinde dünyanın ilk 10 konteyner limanı arasına girecek olan liman yatırımının Mersin’e yapılacağı Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.”

Tarsus ilçesinde temeli atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın da uluslararası alanda mal ve hizmet taşıyacak ve ulaşıma hizmet edecek bir yatırım olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, “Yapımının tamamlanmasının ardından Türkiye’nin uluslararası ve Atlantik ötesi uçuşlar için en önemli aktarma havalimanı kimliği ile tanışacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanı, bölgesel ölçekte Ortadoğu ve Asya’dan alınan yolcuların transfer edilmesi noktasında önemlidir” dedi.

Mersin’in tarım alanında da önemli başarılar elde ettiğini ifade eden Güzeloğlu, 2011 yılı sonunda 2,9 milyar TL’lik tarımsal üretim gerçekleştirildiğini bildirdi. Mersin’in, destinasyon olarak uluslararası alanda ve kitle turizmi anlamında 6’ncı sırada yer aldığını kaydeden Güzeloğlu, Akdeniz Sahil Yolu ve Mersin-Karaman yollarının bitirilmesi ile birlikte yılda 1 milyon ek konaklamanın Mersin ile buluşacağının altını çizdi .
Kaynak: İHA