Meclis Tüm Darbeleri ‘Bir Bilen’e Soracak

Darbe Komisyonu, 1960 darbesini, 1971 muhtırasını, 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecini yaşayan tek siyasetçi olan Demirel’i dinleyecek.

Meclis Tüm Darbeleri ‘Bir Bilen’e Soracak
DARBELERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU ROTASINI BELİRLEDİ

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, 1980 darbesine ilişkin olarak dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve darbeyi gerçekleştiren Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Bülent Ulusu yanında CHP 'den Deniz Baykal, Erol Tuncer, MHP 'den Agah Oktay Güner, Türkmen Onur, MSP 'den Şevket Kazan, Oğuzhan Asiltürk, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 'ın eşi Semral Özal ve eski Başbakanlardan merhum Bülent Ecevit 'in eşi Rahşan Ecevit 'i de dinlemeyi planlıyor. Darbe Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, Süleyman Demirel 'in 1960 ihtilalini, 1971 muhtırasını, 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecini yaşayan tek insan olduğunu, bu nedenle her alt komisyonun Demirel 'in bilgisine mutlaka ihtiyaç duyacağını söyledi.

Hepsini gören hayattaki tek kişi

Darbe Komisyonu dün yine basına kapalı olarak bir araya geldi. Dünkü toplantıda üç alt komisyonun dinlemek istedikleri kişilerin listesini Pazartesi günü komisyona bildirmelerinin kararlaştırıldığını belirten Komisyon Sözcüsü İdris Şahin, “Dinlenecek kişiler arasında Süleyman Demirel 'in de ismi geçiyor. Elbette ki Demirel siyasi tarihimizin en önemli aktörlerinde birisi. 1960 ihtilalini, 1971 muhtırasını, 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecini yaşayan yegane, tek insan. Dolayısıyla her alt komisyonun uygun görmesi halinde Demirel 'in bilgisine, görgüsüne mutlaka ihtiyaç duyacak ve mutlaka dinleyecektir” diye konuştu.

27 Mayıs tüm darbelerin anası

Darbe Komisyonu bünyesinde oluşturulan 1960 darbesine ilişkin Alt Komisyon Başkanı Cengiz Yavilioğlu, 1960 darbesini incelemenin, sonraki müdahalelerin nasıl oluştuğunu da öğrenmek anlamına geldiğini söyledi. 1960 darbesinin, darbe konusunda ana mihenk taşını oluşturduğunu anlatan Yavilioğlu, “Örneğin, 60 darbesi sonrasında HSYK, senato kuruldu, MGK oluşturuldu. Bunların hepsi 1960 darbesi sonrası süreci anlatan kurum ve kuruluşlar. Bunlar, sivil alanın aleyhine gelişen kurum ve kuruluşlar. Siyaset alanını daraltmıştır. Bu dönemden sonra militarist ruh daha çok gündeme oturmuş oldu” diye konuştu.

12 Eylül 'de 50 kişi dinlenecek

12 Eylül darbesine ilişkin Alt Komisyon Başkanı Naci Bostancı da, Komisyonun, o dönemde ileri gelen kişilerle görüşeceğini, bu çerçevede Süleyman Demirel, Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Rahşan Ecevit, Deniz Baykal, bazı büyük mahkemelerin başkanlarını, sivil toplum kuruluşlarının bakanlarını, gençlik hareketlerinin lideri konumunda olan kişileri, dönemin akademisyenlerini, dinleyebileceklerini kaydetti. Naci Bostancı, belli sayıda kişi dinleyeceklerini, bunun

50 ile sınırlamayı planladıklarını söyledi.

Çiller ve Yılmaz da çağrılacak

28 Şubat sürecine ilişkin Alt Komisyon Başkanı Yaşar Karayel de araştırmalarına 1991 genel seçimlerden itibaren başlayacaklarını söyledi. Karayel, söz konusu dönem içinde tüm siyasi, ekonomik, sosyal, idari, askeri ve finans sektörü ile ilgili olarak Türkiye 'de olup bitenleri ele alacaklarını kaydetti. Karayel, Demirel, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve dönemin bakanları da dahil Türkiye 'nin o dönemine damga vuran kişilerden bilgi almayı planladıklarını ifade etti. Komisyon özcüsü Şahin, komisyonun 3 ay olan çalışma süresinin bir ay daha uzatılmasının oy birliği ile kabul edildiğini belirtti. NEVİN BİLGİN - NEŞE SARIDOĞAN ANKARA

Komisyon 2 MBK üyesiyle başlıyor

DARBE Komisyonu altında oluşturalan üç alt komisyonun dinlemek istedikleri kişilerin listesini Pazartesi günü komisyona bildirmelerinin kararlaştırıldığını belirten Komisyon Sözcüsü İdris Şahin ' 'Yalnız özel bir durum olması itibariyle 1960 darbesi ve 1971 muhtırası ile ilgili alt komisyonun, 60 ihtilalini gerçekleştiren iki subaydan Ahmet Er ve Numan Esin 'in dinlenmelerine karar verildi” dedi. Milli Birlik Komitesi (MBK) üyelerinden şu anda yaşayan 2 kişiyi dinlemeyi öne alan Komisyon, yaşlarının ileri olması ve her an ölebileceklerini göz önünde bulundurarak 85 yaşın üzerindeki Numan Esin ve Ahmet Er 'i haftaya İstanbul ve Manisa 'daki evlerinde ziyaret ederek dinleyecek.

AK Partili Komisyon üyesi Selçuk Özdağ, öneriyi kendisinin getirdiğini belirterek, “1980 darbesinden yaşayan çok kişi var. Ama 1960 darbesinden yaşayan kişi sayısı az. MBK üyesi yaşayan 2 kişi var. Onların da yaşları ileri. Hak vaki olmadan ikisini dinlememiz gerekiyordu. Önerdim. Komisyon uygun buldu” dedi. İşkencecilerin ve emniyet görevlilerinin de dinlenmesini isteyen Özdağ, Necdet Menzir, Orhan Güler, Baki Tuğ, Tayyar Altıkulaç, Hüseyin Atay, Tahir Altan, Ökkeş Şendiller, Tahir Hatipoğlu, Vural Savaş 'ın da dinlenmesini istediğini açıkladı. 12 Eylül darbesine ilişkin Alt Komisyon Üyesi CHP 'li Süleyman Çelebi, 12 Eylül 'e giden yolda önce Abdi İpekçi 'den başlayan bir süreç olduğunu, bunun arka planının orta çıkarılması için Mehmet Ali Ağca, Haluk Kırcı gibi isimlerin dinlenmesini istediklerini ifade etti.

FIRST LADYLER İLE TORUNA GİDİLECEK

Darbe Komisyonu, 1980 darbesine ilişkin olarak dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve darbeyi gerçekleştiren Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Bülent Ulusu 'nun ardından dönemin First Lady 'lerini de eşleri öldüğü için dinleyecek. Bu isimler arasında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 'ın eşi Semra Özal, eski Başbakan Bülent Ecevit 'in eşi Rahşan Ece-vit de bulunuyor. Alparslan Türkeş 'in eşi Seval Türkeş 'in dinlenip dinlenmeyeceği ise henüz net değil. Komisyonun Celal Bayar 'ın torunu Emine Gürsoy 'a da gideceği belirtildi.