Şifa Üniversitesi'nde Organ Nakli Zirvesi

Şifa Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Böbrek Transplantasyonu Seminerleri'nde bir araya gelen nakil ekipleri, diyaliz doktorları ve organ nakli koordinatörleri, organ bağışı ve nakillerindeki son gelişmeleri masaya yatırdı.

Şifa Üniversitesi'nde Organ Nakli Zirvesi
Böbrek Transplantasyonu Seminerleri toplantısı, İzmir'deki kamu ve üniversite hastanelerinde görevli organ nakli ekipleri, diyaliz doktorları ve organ nakil koordinatörlerini bir araya getirdi. Seminerde konuşan Şifa Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji ve Hipertansiyon Klinik Şefi Prof. Dr. Mustafa Cirit, nakil yapılacak kişinin titizlikle seçilmesi gerektiğini söyledi.

Organ nakli merkezlerinin en uygun böbreği en uygun hastaya nakletmeleri gerektiğini belirten Cirit, "Nakil merkezleri 'yaptım oldu' tarzında davranmamalı. Yapılan nakil sayısı önemli değil. Acaba 4, 10, 15 yıl sonra böbrek ve hasta sağ kalır mı? Ne kadar kalır bu önemli. Daha önce yapılan kan transfizyonu böbrek naklinde problem çıkartabiliyor. Üç dört hamilelik yaşamış bir kişiye organ nakli yapmanın da çeşitli riskleri var. Yani daha önce kan ve kan ürünleriyle veya dokuyla karşılaşmış kişilerin nakillerinde problem çıkma riski çok daha yüksek. Bu yüzden normal tetkiklerin biraz daha fazlasını yapmak gerekiyor. Her kan tranfizyonunda nakil ameliyatının başarısız olma riskini artırıyor." dedi.

Şifa Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Şükriye Alyanak, yüz nakillerinin şu an gündemde olduğunu ancak hayati olan nakillerin kalp, karaciğer ve böbrek operasyonları olduğunu belirtti.

Alyanak, "Şu anda gündemde olan kompozit doku nakli ama asıl hayati olan bizim aktivitelerimizin sağlanması için kalp, karaciğer, böbrek nakilleridir. Bu nakiller çok hayati, tabi kompozit doku nakli de elbette olmalı, kompozit doku naklinin de elbette çok gerekliliği var. Ama bunlar hayati değil, bizim yaşam fonksiyonlarımızı sonlandıran şeyler değil. Ölümcül değil, ama bir böbrek transplantı gereken hastaya siz böbrek nakledemezseniz, hastanın hayatını sonlandıracak bir yerde işinizi yapmamış olacaksınız. Karaciğer naklinde sizin diyaliz şansınız da yok. Organ nakledemezseniz hastayı kaybedersiniz, kalpte de bu böyle." diye konuştu.