Mersin'de 19 Mayıs Coşkuyla Kutlanıyor

Mersin'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlanıyor.

Mersin'de 19 Mayıs Coşkuyla Kutlanıyor
Binlerce kişinin katıldığı Gençlik Yürüyüşü'nde gençlerle birlikte yürüyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gençlerden hedeflerini yüksek tutmalarını ve daima ileriye bakmalarını isteyerek, “Biz sizlere inanıyoruz ve sizlere fazlasıyla güveniyoruz” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlattığı 19 Mayıs 1919'un 93. yıldönümü, Mersin'de büyük bir coşku ve sevinçle kutlanıyor. Kutlamalar sabah saat 08.30'da Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç'un Cumhuriyet Alanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

Kutlamaların ikinci bölümünde ise Gençlik Yürüyüşü düzenlendi.

Binlerce öğrenci, öğretmen ve vatandaş, yürüyüşe katılmak üzere stadyum önünde toplandı. Çok renkli görüntülere sahne olan Gençlik Yürüyüşü'ne Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı.

Gençlik Yürüyüşü, Bakan Çağlayan'ın stadyum önüne gelmesiyle saat 09.00'da başladı.

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde başlayan yürüyüşte, kortejin önünde dev bir Türk Bayrağı ve Atatürk Posteri taşıyan gençler yer aldı. Yürüyüşe eşofmanıyla katılan Bakan Zafer Çağlayan'a Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Milletvekilleri Çiğdem Münevver Ökten ve Nebi Bozkurt, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve diğer protokol üyeleri eşlik etti.

Silifke Caddesi'nden ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüşe geçen binlerce kişi, yol boyunca marşlar söyledi.

Bakan Çağlayan, yürüyüş boyunca elinde Türk bayrağı ile vatandaşları selamlarken, sık sık çalan müziğe ve verilen kısa molalarda miniklerin halk oyunları gösterilerine alkışla ritim tuttu. Sık sık konfetilerin atıldığı yürüyüşte, Türk bayrakları ile süsledikleri balkonlarından korteji alkışlarla izleyen vatandaşlara da sürekli el sallayan Çağlayan'ın oldukça keyifli olduğu gözlendi. Bu arada, caddede ve balkonlarda bulunan vatandaşlar, kendilerine dağıtılan gülleri, gençlerin taşıdığı Türk Bayrağı ve Atatürk Posteri'nin üzerine attılar.

“19 MAYIS MİLLİ İNANIŞIN SEMBOLÜDÜR”
Binlerce kişinin Cumhuriyet Alanı'na ulaşmasının ardından, buradaki tören İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende Bakan Çağlayan gençlere hitaben bir konuşma yaptı. Atatürk'ün Samsun'a milli mücadeleyi başlatmak için Samsun'a geldiği 19 Mayıs 1919'un Türk milletinin de kurtuluşunun başladığı gün olduğunu vurgulayan Çağlayan, 19 Mayıs'ın milli inanışın sembolü olduğunun altını çizdi. “Şanlı tarihimizle şanlı ecdadımızla Mustafa Kemal Atatürk'ümüzle bir daha gurur duyuyoruz” diyen Çağlayan, bu topraklar kolay kazanılmadığını, her metrekaresinin kanla kazanıldığını söyledi.

“Sizler de bunun her zaman kıymetini bilecek, her zaman bunu hatırlayacak, birlik ve beraberlik içinde ülkemize sahip çıkacaksınız” ifadesini kullanan Çağlayan, şöyle devam etti: “Birlik ve beraberlik, dayanışma içerisinde tüm zorlukların üstesinden geliyoruz. Sizler de öyle olacaksınız. Türkiye Türkü, Kürdü, Yörüğü, Çerkezi, Alevisi, Sünnisi, Arabı, Lazı, doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisiyle ülkemizde yaşayan herkes birbirinin kardeşidir. Biz şimdi kardeşlik hukuku ve kardeşlik ahlakıyla büyüyeceğiz. Biz kardeşliği peygamber efendimizden öğrendik ve hala o yolda da devam edeceğiz.” Türkiye'nin demokratik rejimiyle, dinamik ve genç nüfusuyla, etkin dış politikasıyla, bölgesinde her geçen gün itibarı artan ve cazibe merkezine dönüşen bir ülke olduğunu belirten Çağlayan, Mersin'in de bu gelişmelerden olumlu payını aldığını kaydetti.

Mersin'de yapılan tüm tesislerin gençler için yapıldığını dile getiren Çağlayan, “Mersin, Türkiye'nin 2023 hedeflerinde kendisine düşen rolü en iyi şekilde üstlenecek. Bilin ki, bunların hepsi sizler için yapılıyor, çünkü en büyük zenginliğimiz, gücümüz, umudumuz çocuklarımız yani siz gençlerimizsiniz, sizlerle onur duyuyoruz. Ve biz biliyoruz ki, sizler Türkiye'yi daha başarılı, daha yükseklere taşıyacak ve dünyada Türkiye'nin adından daha başarılı söz ettirecek, bayrağı bizlerden alıp daha yükseklere taşıyacaksınız” dedi.

“GENÇLERİMİZE FAZLASIYLA İNANIYOR VE GÜVENİYORUZ”
19 Mayıs kutlamalarına dev bir katılımla gençlerin güçlerine güç kattığına vurgu yapan Çağlayan, gençlerden çok şey beklediklerinin altını çizdi. Gençlerin de daima bunun bilinci içinde olacağının hiçbir endişeleri olmadığını ifade eden Çağlayan, “Çünkü biliyoruz ki, önümüzdeki yıllarda memleketimizin kalkınma davasını sizler sürdürecek, sorunları bir bir sizler çözeceksiniz. Sizlerin sağlıklı, bilgili ve ahlaklı, kendisinden emin olan, çalışkan, değerlerine bağlı, hak ve özgürlüklerine sahip çıkan sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmenize çok önem veriyoruz. Sizler hedeflerinizi hep yüksek tutun. Daima ileriye bakın. Kendinizi daima geliştirin, araştırın, üretin, bilgiye, teknolojiye, ilerlemeye, yeniliklere açık olun. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın da hatırlattığı gibi hem kendinizi geliştirebilmenizin hem de sağlıklı bir hayat sürdürmenizin temel taşlarından biri olan spora da gereken ilgiyi verin. Başarıyı yakalayabilmek için kendi değerlerimizin yanı sıra dünyanın değerlerini de kullanacağız ve dünyanın gittiği istikameti hepimiz çok iyi okuyacağız. Dünyada artık sınırlar kalkıyor. Gelecekte dünyanın bugün olduğu gibi her yerinde görevler üstleneceksiniz ve sizler gurur verici başarılar elde edeceksiniz. Biz sizlere inanıyoruz ve sizlere fazlasıyla güveniyoruz” diyerek, herkesin bayramını kutladı.

Bakan Çağlayan, konuşmasının ardından alandan ayrılırken, kutlamalar çok sayıda gösteri grubunun hareketli müzikler eşliğinde gösteriler sunmasıyla devam etti. Alanda bulunan binlerce genç de halaylar çekerek coşkuyu paylaştı.

Mersin'de 19 Mayıs kutlamaları çeşitli etkinliklerle gün boyu devam edecek. Akşam ise Cumhuriyet Alanı'nda Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonu ile sanatçı Yalın bir konser verecek .
Kaynak: İHA