Türkiyeli ve Suriyelilerin Akraba Özlemi

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin soğukluğunun sınır kapılarına yansıması, her iki ülke tarafında yaşamlarını sürdüren akrabalar arasındaki morallerin bozulmasına neden oldu.

Türkiyeli ve Suriyelilerin Akraba Özlemi
27 Aralık 1999 yılında Suriye’nin Haseki ili ile Şanlıurfa Valiliği arasında düzenlenen protokol gereği, her iki ülke vatandaşları dini bayramlarda idari mektup ile karşı ülke topraklarına geçip 48 saatliğine o ülkedeki akrabalarının yanında kalabiliyorlardı

Suriye’de yaşanan iç çatışmalar nedeniyle Türkiye-Suriye arasında yaşanan ilişkilerdeki soğukluğun ilk örneği, 1999'dan bu yana ilk defa 2011 yılındaki dini bayramlarda 48 saatlik akraba ziyaretlerinin gerçekleştirilmemesi olarak yansıdı. Tel örgülerin iki tarafında bulunan Türkiye ve Suriye vatandaşları, ilişkilerin bir an önce düzeltilmesini istiyorlar.

İkili ilişkilerin en yüksek seviyeye gelindiği bir noktadan en düşük seviyeye inildiğini ifade eden Emel İbrahim, “Türkiye’ye Suriye’den gelin olarak geldiğimde çok mutluydum. Fakat ikili ilişkiler arasında yaşanan soğukluk nedeniyle Suriye tarafında bulunan birçok akrabamızı göremez hale geldik. Türkiye ve Suriye arasındaki soğukluk bizleri üzüyor. İnşallah en kısa süre de iki ülke arasındaki ilişkiler düzelir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA