Bademli Beldesinde De Kent Müzesi Açılması İçin Çalışma

Ödemiş Geleneksel El Sanatları Derneği (ÖGESAD) üyeleri, ilçeye bağlı Bademli beldesinin belediye başkanı Selahattin Kundak'ı ziyaret edip derneğin kuruluş amacı ve hedefleri hakkında bilgiler verdiler.

Bademli Beldesinde De Kent Müzesi Açılması İçin Çalışma
ÖGESAD Başkanı Mehmet Kamer, yönetim kurulu üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Erdal Yaylak ve Yrd Doç. Dr. Mehmet Top ziyarette hazır bulundu. Ziyaretle ilgili bilgi veren dernek başkanı Mehmet Kamer “Ödemiş ve çevresinde geleneksel el sanatları yavaş yavaş unutulmaya yüz tutmakta. Bunların yaşatılması, korunması, yaygınlaştırılması ve kültür varlıklarımızın gelecek nesillere aktarılması gerekiyor” dedi.

Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak da yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Geleneksel el sanatlarımızdan iğne oyaları ve keçecilik Bademli Beldesinde yaygın. Bu kültürel değerlerimizin yaşatılması ve korunmasına yönelik olarak Bademli Kent Müzesi (Etnografya Müzesi) açmayı planlıyoruz” dedi.

Kundak şöyle konuştu: “Biz de bu konuda hükümetin desteği ile sokak sağlıklaştırma ve tarihi yapıların restorasyonlarına hız verdik. Özellikle de beldemizde Aşıklaroba Mahallesinde bulunan Kılcı Camii içerisindeki duvar resimleri ile dikkat çekiyor. Cami şu anda kötü durumda olup acilen restorasyon olması gerekiyor. Bu konuda beldemizi ziyaret vatandaşlardan sürekli şikâyet alıyoruz. Cami Kılcı Aile Vakfı’na ait olduğu için bir şey yapamıyorduk. Ama İzmir Valiliğinden aldığımız destekle camiyi restore ettireceğiz.Bunun dışında festival çalışmalarımız var. Geleneksel Kiraz ve Fidancılık Festivalini 10 Haziran’da gerçekleştireceğiz. Bir de Bademli de eski mezar taşlarımız mevcuttur. Bununla ilgili olarak da Müze Müdürlüğü ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi aynı zamanda Bademli’li olan Yrd. Doç.Dr. Mehmet Top hocamın destekleriyle bir envanter çalışması yapıyoruz. Aşağı yukarı 800 civarında yazılı Osmanlı döneminden kalma mezar taşı var. Bunları koruyup, ziyaretçilere tanıtmak istiyoruz." Bu çalışmaların sevindirici olduğunu Birgi gibi Bademli’nin de yörede marka olmaya başladığını ifade eden Mehmet Kamer, “Bademli’de bir kent müzesi açılması yörenin tanıtımı konusunda faydalı olacaktır. Kent müzesi ve diğer kültürel, sanatsal faaliyetler konularında dernek olarak Bademli Belediyesine her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Kaynak: İHA