Avrupa Komisyonu Başkanı Yardımcısı Siim Kallas'ın Açıklaması

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ulaştırma Komiseri Siim Kallas, “O ülke vatandaşlarına vizesiz seyahat etme imkanı tanındığında, söz konusu ülkenin de ortaya çıkabilecek her türlü sıkıntıyla baş edebilecek sisteme tam olarak sahip olunduğundan emin olunması isteniyor” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ulaştırma Komiseri Siim Kallas Avrupa Birliği Türkiye ofisinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kallas, dün Irmak-Karabük-Zonguldak demiryolu hattının yenilenmesiyle ilgili temel atma törenini gerçekleştirdiklerini belirterek, AB bu projeye ciddi kaynak ayırdığını ifade etti.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile ulaşım konusunda genel konularda görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Kallas, demiryolları bağlantısı sayesinde ilişkilerin iyi yönde etkileneceğini kaydetti.

Hava sahasına ilişkin alanların olduğunu söyleyen Kallas, geniş hava sahası içerisinde Türkiye'nin de olduğunu kaydetti.

Türk havacılığının son derece gelişmiş olduğunu altını çizen Kallas, ''Türk Hava Yolları en iyi havayollarından birisi olarak ön plana çıkıyor. Bu anlamda, karşılıklı iş geliştirme konusunda yapılabilecek çok çalışmalarımız var. Pek çok imkan mevcut. Bu da bize ayrı düzenleme yapma gerekliliği, uyumlandırma yönüne gitme gerekliliği ve havacılık sektörüyle ilgili güvenlik üzerine kapsamlı çalışmalar yürütme ve hava hizmet anlaşmaları yapma gerekliliğini beraberinde getiriyor'' ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin dönem başkanı nasıl bir işbirliği olacağı sorusu üzerine Kallas, AB Başkanlığı'nın rotasyon sistemiyle belirlendiğine dikkat çekerek üye ülkelerini başkanı seçme söz konusu olmadığını ifade etti.

Kallas, Avrupa Birliği'nin büyük ve karmaşık bir yapıya sahip olduğunu kaydederek, sistemin düzenli işlediğini söyledi.

AB çalışmalarının devam edeceğini belirten Kallas, AB'nin de bir stratejisi olduğunu belirtti

AB Türkiye Direktörü Jean Maurice Ripert ise, aynı soru üzerine pozitif gündemi hatırlatarak teknik görüşmelerin çalışma gruplarıyla devam edeceğini vurguladı. Ripert, dondurulmuş fasıllara dair alanlarda dahi teknik görüşmeler yürütülerek, Türkiye-AB arasındaki yakınlaşma ve ilişkilerin sürekliliğinin süreceğini söyledi

Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin ne zaman geleceği yönündeki soru üzerine Kallas, vize konusunun yoğun görüşmelere konu olduğuna değindi. Kolaylaştırıcı uygulamaların taraftarı olduğunu belirten Kallas, ''O ülke vatandaşlarına vizesiz seyahat etme imkanı tanındığında, söz konusu ülkenin de ortaya çıkabilecek her türlü sıkıntıyla baş edebilecek sisteme tam olarak sahip olunduğundan emin olunması isteniyor. Ama hiç şüphe yok ki, Türkiye ile söz konusu vize rejiminde kolaylaştırıcı vize rejimindeki görüşmeler devam ediyor. Önemli ve büyük bir anlaşmanın çok da uzak olmadığına inandığımı söyleyebilirim'' dedi.

Danimarka Başkanlığındaki süreçte Türkiye'nin yeni bir fasıl açma şansı olup olmadığıyla ilgili soruya Kallas, bilgisi dahilinde olan bir konu olmadığını karşılığını verdi

Kaynak: İHA