Putin, Avrasya Bölgesi İle Zirvelere Başladı

Rusya’da 7 Mayıs’ta yemin ederek Devlet Başkanlığı koltuğuna oturan Vladimir Putin, eski Sovyet ülkelerinin dahil olduğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) zirvesi için Avrasya liderleri ile bir araya geldi.

Putin, Avrasya Bölgesi İle Zirvelere Başladı
Kremlin Sarayı’nda gerçekleşen zirveye Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko katıldı.

Örgüt, 1992’de dış müdahalelere karşı ortak savunmayı öngören ilk yapı Kolektif Güvenlik Anlaşması’nın 20. yılını ve KGAÖ’nün kuruluşunun da 10. yılını kutluyor.Avrupa Birliği tarzı Avrasya Birliği’nin kurulmasını stratejik öncelik olarak belirleyen Putin, bu yöndeki çalışmaları hızlandırıyor. Gün içinde Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesini de gerçekleştirecek eski Sovyet ülkeleri, 2015’e kadar Avrasya Ekonomik Topluluğu’nu kuruyor.

İlk aşamada Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın dahil olduğu yapıya diğer ülkeler de davet edildi. AB’yi örnek alacaklarını ifade ede Putin, basit anlamda Sovyetler Birliği’nin canlandırılacağı iddialarını reddediyor. Rusya lideri daha önce yaptığı değerlendirmelerde de Sovyetler Birliği’nin dağılmasını 20. Yüzyılın en büyük trajedisi olarak değerlendirmişti .