Kılıçdaroğlu'nun Eski Danışmanı Prof. Dr. Tarhan Açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomi ve finans danışmanlığından bir süre önce istifa eden Prof. Dr. Vefa Tarhan, parti içerisinde politik konuların daha önemli olduğu için ürettiklerinin kullanılmadığını savunarak, ''Ama bu ben haklıyım demek değildir'' dedi.

Prof. Dr. Tarhan, Denizli Genç İş Adamları Derneği tarafından Anemon Otel'de düzenlenen ''Türkiye'nin Ekonomisine Gerçekçi Bir Bakış'' konulu konferans öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun danışmanlığı döneminde CHP'nin kullanabileceği çok faydalı şeyler ürettiğine inandığını ifade eden Tarhan, şöyle konuştu:

''Onların suçu yok. O kadar olaylar oluyor ki kurultay gibi... Sonuç olarak kullanılmadı. En gaddar eleştirmenim, kendimdir. Benim ürettiklerim belki zamandan dolayı kullanılmadı. Bana, 'Sen sahtekarsın, hiçbir şey üretmiyorsun. Çünkü ortada bir şey yok' kim diyecek- Üretiyorum kullanılmıyor, bekleyemez hale geldim. Önemli olan bir şey üretiyor musunuz, üretmiyor musunuz- Ben ürettiğim halde halk onu göremediği için, yine partiyi suçlamıyorum. Vefa Tarhan ne yaptı diyecekler- Hiçbir şey yapmadı. Doğru değil, yaptım.''

Kılıçdaroğlu ile görüş ayrılığının olmadığını dile getiren Tarhan, şunları kaydetti:

''Kırgınlığım yok. Ben politikacı değilim. Ama sanıyorum, Türkiye'nin gündeminde ekonominin ötesinde daha önemli konular olduğunu düşündüler. Ben bu konuda alınmış değilim, insanlar beni anlasın istiyorum. Ben göreve geldiğimde ücret istemedim. Ülkeye bir şeyler vermek istedim. Çünkü çok fakir bir aileden geliyorum. Çok şanslı bir insanım. Benim Amerika'da çok yüksek bir rakamla danışmanlığım vardı, onu bıraktım ülkeye bir şey verebileyim diye. Tekrar söylüyorum, partiyi suçlamıyorum ama sonuçta ürettiklerim kullanılmadı. Kullanılmamasının nedeni görüş ayrılığı değil.

Sayın Kılıçdaroğlu, her zaman çok güzel fikirlerimin olduğunu bana söyledi.

Benim tahminin başka konulara daha çok odaklanmışlardı. Ben ekonomist olduğum için ekonominin en önemli konu olduğuna inanıyorum. Ama bu ben haklıyım demek değildir. Belki politik konular daha önemliydi. Görüş ayrılığı yoktu. Sayın Kılıçdaroğlu, benim söylediklerimin doğruluğuna inanıyordu, tamamen abone olmuştu. Halkın karşısına önceliklerin başka olduğu için istifa ettim diyemezdim. İstifa etmeye mecburdum.''

-''İftihar edilecek büyüme''-

Şikago Loyola Üniversitesi ve Northwestern Üniversitesi Finans Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Vefa Tarhan, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin iftihar edilecek bir büyüme olduğunu belirterek, ''Dünyanın ikinci büyüyen ülkesi ama büyümeden büyümeye fark var. Çin de büyüyor, biz de büyüyoruz. Çin cari fazlayla büyüyor. Çin büyüdüğü zaman ihracatı ithalattan daha fazla. Dolayısıyla onların para bulma derdi yok, 'parayı nereye yatıracağım' derdi var. Türkiye'de ithalat ihracattan hep fazla, aradaki fark gittikçe çoğalıyor. Türkiye bu büyümeyi finanse edebilmesi için, bu ivmeyi tutabilmesi için gittikçe çok paraya ihtiyacı oluyor. Yatırımcılar da yatırım yapmakta korkak davranıyor'' dedi.

Tarhan, Türkiye'nin 2012'den başlayarak en büyük probleminin kendisine göre dış finansman bulma konusu olacağını savundu .
Kaynak: AA