Bakan Yılmaz: Dünyası Bankası Sağlıktaki Memnuniyeti Örnek Aldı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin son 10 yılda her alanda ciddi atağa geçtiğini söyledi.Yılmaz, bu atakların içinde ise en göz dolduran kısmın ise sağlıkta yapılan reformlar olduğunu belirtti.

Bakan Cevdet Yılmaz, TUİK tarafından yapılan anketlerde çıkan sonuçların Dünya Bankası yetkililerinin bile dikkatini çektiğini ve inceleme kapsamına alarak, dünyaya yaymayı amaçladıklarını kaydetti.

İzmir'in EXPO 2020 adaylığı sürecinde Efes Otel'de düzenlenen '4. Yönlendirme Kurulu Toplantısı'na katılan Bakan Cevdet Yılmaz, EXPO adaylığı için değişik ülkelerle yarıştıklarının altını çizdi. Bakan Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu yarışta avantajlarımızı ve üstünlüklerimizi ortaya koymamız, çok iyi bir tanıtım ve çok iyi bir lobi çalışması yapmamız gerekiyor. Burada ülkelerin belirlediği temalar son derece önemli. İzmirimiz'de bu sefer 'Sağlıklı Nesiller' teması belirlenmiş durumda. Sağlığın belirlenmesi çok çok anlamlı diye düşünüyorum. Son 10 yılda sağlık alanında büyük dönüşümler yaşadık. Gerçekten sağlık alanımız çok önemli bir yere geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) de bana bağlı bir kurum. Biz her sene vatandaş memnuniyetini ölçüyoruz. Değişik hizmet türleri itibariyle vatandaş hangi hizmetlerden memnun diye ölçümler yapıyoruz. 2003 yılından bu yana sağlık alanı en hızlı vatandaş memnuniyetinin arttığı alanlardan birisi oldu. Şu anda sağlıkta, vatandaş memnuniyeti yüzde 76'lara ulaşmış durumda. Bu gerçekten çok yüksek bir rakam. Yüzde 40'lardan buralara geldik. Bu kendiliğinden olmadı tabi. Çok çeşitli reformlar yapıldı. Altyapıya çok ciddi yatırımlar yapıldı. Performansa dayalı bir çalışma anlayışı oluşturuldu. Bugün bütün ülkemizde aile hekimliğinin olduğu bir sistemimiz var. Bütün halkımızın değişik bir şekilde sosyal güvenlik şemsiyesi altında olduğu bir sisteme sahibiz. Gerçekten çok başarılı bir şekilde örnek olarak addediliyoruz. Daha geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası'ndan gelen bir heyetle toplantımız vardı. Orada 'Türkiye'deki bu sağlık sistemini alıp, daha detaylı inceleyip, dünyaya anlatmalıyız' diyordu Dünya Bakası heyeti. Bu bir başarı öyküsü haline gelmiş durumda. Bunun EXPO içinde bir tema olarak seçilmesi son derece anlamlı." Yaptıkları 'mutluluk araştırması'nın sonuçları hakkında da bilgi veren Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "İnsanlar mutlulular mı, geleceğe dair mutlulular mı şeklindeki TUİK'in araştırmasında şunu görüyoruz: İnsanların mutluluğuna etki eden en önemli iki faktörden bir tanesi sağlık. Birinci sırada aile geliyor. İnsanın yakın çevresi, aileden sonra gelen faktör sağlık. Bütün dünya için böyle. Özellikle dünyada yaşlanan nüfusu dikkate aldığınızda, artan gelir düzeyi ve bunun ortaya çıkardığı yeni talepleri dikkate aldığınızda sağlık gerçekten kritik bir alan. Bunun ana tema olarak belirlenmesi bana göre son derece önemli, anlamlı."

İZMİR İKTİSAT KONGRESİ, 90 . YILINDA DÜZENLENECEK
İzmir İktisat Kongresi'ne önem verdiklerini kaydeden Cevdet Yılmaz, "Cumhuriyetimizin ilk yıllarında İzmir İktisat Kongresi gerçekleştirildi.

Gelecek yıl bunun 90. yılını idrak edeceğiz. 2013 yılında, 1923 yılında yapılmış olan ilk İzmir İktisat Kongresi'nden sonra 90. yıla giriyoruz. 10. yıl kalkınma planlarımızın yürüdüğü bir süreçte İzmir'de iktisat kongremizi tekrar toplamak istiyoruz. Bu konuda Kalkınma Bakanlığı ve Kalkınma Ajansı işbirliği ve bütün ilgili paydaşlarımızla, özellikle yerel düzeyde bütün İzmir'deki sivil toplum, üniversiteler, iş dünyası ile bu hazırlıklarımızı hızlı bir şekilde yapıp gelecek sene Şubat ayında İzmir iktisat Kongremizi tekrarlamak istiyoruz. Şu anda 9. plan dönemindeyiz. 9. planın da son dönemi 2013 yılı. 2014 yılından itibaren yeni bir döneme girmiş olacağız. 10. plan dönemi. Yapacağımız bu kongre aynı zamanda yapacağımız planlama çalışmaları için bize önemli bir girdi teşkil edecek. Bu sene yapacağımız çalışmaların nihai sunumlarını gerçekleştirme imkanı bulacağız. Bu kongrenin çok büyük bir faydası olacak diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

İZMİR İKTİSAT KONGRESİ'NDE ULUSLAR ARASI BOYUT MUTLAKA OLMALI
Cumhuriyet tarihinin birçok konunun tarihi olduğu gibi ekonominin de tarihi olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Gerçekten o nedenle çok önemli bir ilerleme sağlamış durumdayız, ülke olarak. Çok daha iddialı hedeflerimiz var. Yeni bir dünya şekilleniyor. Küresel krizin etkilerini hala dünya yaşıyor. Özellikle Avrupa'da çok ciddi bir etki olduğunu hepimiz izliyoruz. Bütün dünyada ekonomin geleceği tartışılıyor. Bir taraftan küresel ısınma, bir taraftan iklim değişikliği tartışmaları, gelişmekte olan ülkelerin yeni çalışmaları, teknoloji konusundaki adımlar, bütün bunlar gelecek vizyonumuzu şekillendirmede önemli parametreler. İzmir İktisat Kongremizin ilkinde olduğu gibi bu gün de gelecek politikalarımıza ışık tutacağına inanıyorum. Bunun bir şekilde uluslararası boyutu olmasında ben fayda görüyorum. Çünkü bugünkü koşullarda sadece ülke içindeki ekonomiyi tartışmanız, yeterli değil. Dünyadaki eğilimleri, dünya ekonomisinin gidişatını görmeden, iyi analiz etmeden ülke olarak da doğru politikalar belirlemeniz mümkün değil. Kongrede uluslararası boyut mutlaka olmalı diye düşünüyorum." ifadesini kullandı. Toplantı öncesinde İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Bakan Cevdet Yılmaz'a yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi .