Babacan’dan Avrupa’ya Uyarı: Yunanistan, Euro’dan Çıkan İlk Ülke Olmaz

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Ekonomi ve Maliye Bakanları toplantısında Yunanistan uyarısı yaptı.

Toplantıda yaptığı değerlendirmeleri Türk basın mensuplarıyla paylaşan Ali Babacan, Avrupa’daki ekonomik sorunların çok büyük olduğuna dikkat çekti. Bazı olumlu adımlara rağmen pek çok ülkede yapısal reformlar gerektiğini vurgulayan Babacan, “Bütçe tedbirleri gerekiyor. Bunlar da oldukça sancılı konular. Ya harcamaları kısıyorsunuz, bir yerlerden para kesiyorsunuz ya da vergi yükseltiyorsunuz. Bunların her biri zor adımlar.” dedi.

Avrupa’da her ülkenin gerekli reformları yapmak zorunda olduğunu fakat Euro bölgesinde de daha güçlü bir dayanışma gereğinin bulunduğunu ifade eden Babacan, “Euro bölgesindeki ülkeler, birbirleri hakkında, “Bana ne ben karışmam” diyemez. Bunlar ortak bir para birimini kullanacak kadar birbiriyle yakınlaşmış ülkeler.” dedi.

Bir ülkenin Euro bölgesinin dışına çıkabileceği tartışılmaya başlanırsa arkasından başka ülkelerin de gelebileceği uyarısı yapan Babacan, “Bu, hem Avrupa’nın kendi ekonomik istikrarı hem de küresel ekonomik istikrar açısından ciddi riskler barındıran bir konu. Toplantıda bu konudaki uyarılarımızı yaptık.” ifadelerini kullandı.Yunanistan’ın AB içinde kalmasının fakat Euro bölgesi dışına çıkmasının hukuken mümkün olmadığına dikkat çeken Babacan, “Yunanistan önce AB’den çıkması lazım. Sonra Euro bölgesine girmeden tekrar AB’ye girmesi lazım.” dedi.

“Pratikte Euro bölgesinden çıkıp kendi para birimine dönmek toplumsal adalet konusunda da çok farklı sonuçlar meydana getirebilir. Çok ciddi dengesizlikle ortaya çıkabilir.” uyarısını yapan Babacan, “Yunanistan’ı kurtarmanın maliyeti, Yunanistan’ın çöküşüne izin vermekten daha düşüktür. Euro bölgesi içindeki dayanışmanın da mutlaka güçlü şekilde devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, aksi takdirde bu gelişmelerin AB’nin birlik ve bütünlüğüne de zarar vereceğine dikkat çekti.Her ülkenin gereken adımları cesurca, hızlı şekilde atması ve bundan sonra stabilizasyonu sağlamak gerektiğini dile getiren Babacan, “Aksi takdirde bu şekilde durumun devamı mümkün değil. Daha kötüye doğru gidiş kimse için sürpriz olmamalı.” ifadelerini kullandı .