“Türkiye Ekonomisi ve Merkez Bankası” Konferansı

Eski Merkez Bankası Başdanışmanı Osman Şıklar, Türkiye’nin 1980’lerin başında 70 sente muhtaç durumda olduğunu belirterek, bugün ise Merkez Bankası’nın rezervlerinin 90 milyar dolara ulaştığını, bu rezervlerin tamamının bankanın kasalarında olmadığını, bir kısmının muhabirlerde bulunduğunu söyledi.

“Türkiye Ekonomisi ve Merkez Bankası” Konferansı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nce “Türkiye Ekonomisi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa eski TCMB Başdanışmanı Osman Şıklar ve Merkez Bankası Ankara Şubesi Kısım Amiri Mehmet Ali Erkan konuşmacı olarak katıldılar.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Yüksel konferansın açılış konuşmasında; “Merkez Bankası 1930 yılında kurulmuş ve ülkemizde para politikasını belirleyen, Türkiye ekonomisi üzerinde yönlendirici etkisi bulunan önemli kamu kurumlarından bir tanesidir. Merkez Bankası’nın Türkiye ekonomisi üzerine etkilerine de 58 yıldır şahitlik yapmış olan Osman Şıklar Beyin tecrübelerinden burada yararlanma fırsatı elde edeceğiz. Öğrencilerimiz bu konuları farklı farklı derslerde görüyorlar ancak pratikte neler yaşanıyor konusunda Osman Bey’den çok değerli bilgiler alacağız” dedi.

Eski TCMB Başdanışmanı Osman Şıklar konuşmasında, ekonomik gelişme, Gayri Safi Milli Hasıla, ithalat ve ihracat, 24 Ocak Kararları, Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı (GEGP) konularında teorik eğitim almış öğrencilere bu konularda uygulamada yaşadığı tecrübelerini anlattı. IMF ve Dünya Bankası, 2008 Küresel krizinde Türkiye’nin durumu, Merkez Bankası’nın uygulamaları, krizlerin ekonomimizi etkileme şekilleri üzerinde duran Şıklar’ın en çok ilgi çeken konuşması ise, ‘yurt dışında çalışmakta olan vatandaşlarımızın tasarruflarının ülkemize getirilme süreci ve Türkiye’nin can damarı durumuna gelmesi’ serüveni idi. Şıklar, kendisinin bu süreçte bavulunu eline alarak Almanya’ya gidişinden, oradaki camilerde, konferans salonlarında, fabrikalarda vardiya aralarında ve işçi yurtlarında yaptığı konuşmalardan ve Türk işçisini ikna çabalarından da bahsetti.

Prof. Dr. Osman Şıklar, Türkiye’nin 1980’lerin başında 70 sente muhtaç duruma geldiğini, o dönemlerde Türkiye ekonomisi için en önemli birinci önceliğin döviz olduğunu da belirtti.

Prof. Dr. Osman Şıklar bugün TCMB’nin rezervlerinin 90 milyar dolara ulaştığını, bunun son derece sevindirici olduğunu, Merkez Bankası rezervlerinin ise tamamının Merkez Bankası kasalarında olmadığını, bir kısmının muhabirlerde bulunduğunu söyledi.

Konuşmasının devamında 1980’lerde yaşanan banker krizine de değinen Şıklar, bankerlerin bankalara alternatif olarak halktan mevduat topladıklarını, halkın elindeki bütün varlıklarını satarak sırf yüksek faiz kazancı elde etmek için bankerlere paralarını kaptırdığını, bir kısım bankaların da kendilerine dolaylı olarak destek olduğunu ancak sonunda bu sistemin çöktüğünü hatıraları ile birlikte anlattı. Prof. Dr. Osman Şıklar, konferansta katılımcıların sorularını da cevapladı.

Programın sonunda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Yüksel tarafından Osman Şıklar’a plaket, Merkez Bankası Samsun Şube Müdürü Halil Yeşilbursa tarafından ise çiçek takdim edildi .
Kaynak: İHA