Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdür Vekili Kalender Açıklaması

Biga'da, ''2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı'' nedeniyle ''Türk Kooperatifçiliğinin Durumu ve Geleceği'' konulu panel düzenlendi.

Biga Belediyesi Kültür Sarayı'nda düzenlenen panele konuşmacı olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdür Vekili İsmail Kalender, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kara ve Çanakkale İli Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Hayati Güre katıldı.

2012 uluslararası kooperatifler yılının Birleşmiş Milletler tarafından belirlendiğini anlatan Kalender, kooperatifçiliğin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kalender, son yıllarda dünyada hızlı bir değişim süreci yaşandığını belirterek, küreselleşme denilen bu sürecin belli sonuçlarıda birlikte getirdiğini söyledi.

Devletlerin kendi yetki ve görevlerinin bir kısmını piyasaya devretmek gibi bir olgu ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Kalender, ''Merkezi yönetim yetki ve görevlerini taşraya dağıtmaya başladı.

Kararlar yerelde verilmeye başlandı. Bu gelişmeler sonucunda güçsüz düşük sermayeli grupları koruyacak yeni örgütlenme modellerine ihtiyaç gün be gün daha hissedilir hale geldi. Kooperatifler bu sorunların aşılmasında ciddi bir çözüm alternatifi olarak gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplandı ve 2012 yılının bu yılı uluslararası kooperatifler yılı ilan etti'' dedi.

Kalender, kooperatiflerin sosyal ve ekonomik öneminin geliştirilmesine, desteklenmesine, rekabet yeteneklerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar ve düzenlemeler yapıldığını kaydetti.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kara ise kooperatifleşmiş ülkelerin krizleri daha kolay atlattığını bildirdi.

Panele, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, Biga Kaymakamı Fatih Genel, Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Şemun Tayyar, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Ceylan, kooperatif başkanları ve öğrenciler katıldı.

Program sonunda konuşmacılara plaket verildi, Biga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi ve Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi üyeleri tarafından keşkek ve aşure ikramında bulunuldu .
Kaynak: AA