Kuşadası’nda Mimar Sinan’ı Anma Etkinliği

Mimarlar Odası Kuşadası Şubesi, ölümünün 424. yılında Mimar Sinan için anma etkinliği düzenledi.

Kuşadası’nda Mimar Sinan’ı Anma Etkinliği
Kuşadası Kervansaray’da düzenlenen anma etkinliğine Kuşadası Belediye Başkanı M.Esat Altungün, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal, Mimarlar Odası Kuşadası Şubesi Başkanı Ümit Acar ve yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Mimar Sinan’ın eserlerinden oluşan serginin açılışı ile başlayan anma etkinliğinde açılış konuşmasını Kuşadası Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Ümit Acar yaptı. Acar konuşmasında anma etkinliğinde katkısı olanlara teşekkür ederek, Mimar Sinan ve eserleri hakkında bilgiler verdi. Acar “Mimar Sinan yaşamı boyunca tahminen 70 yıllık meslek hayatında 92 camii, 52 mescit, 57 medrese, 7 darül-kurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüş-şifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere toplam 375 esere imza atmıştır. Mimar Sinan, Osmanlı mimarlığında klasik dönem tabir edilen dönemin başlıca yaratıcısı ve okul kurmuş bir sanatçıdır. Yapıtlarında, güzellik ve işlev kavramlarını birleştirerek, mühendislik tekniğinin yaratıcılığını, sanatçı beğenisiyle bütünleştirerek özgün yapılar ortaya koymuştur” dedi.

Kuşadalı fotoğraf sanatçısı Kazim Zaim ise Mimar Sinan ve eserlerine duyduğu hayranlığı dile getirdi. Kazım Zaim “Mimar Sinan yaşamı boyunca bir çok eser inşa etmiş ve miras bırakmıştır. Mimar Sinan’a duyduğum hayranlığı eserlerine bakınca sizlerde duyacak, hayran kalacaksınız. Ben eserlerini fotoğraflarken onların bakıma ihtiyacı olduğunda veya herhangi bir nedenle zarar görmesi halinde tekrar aynı şekilde restore edilmesini veya kaybolup gitmesini engellemektir amacım. Yalnız Mimar Sinan’ın değil Türkiye’de bulunan bütün yapıtların eserlerin korunmasını sağlamaktır amacım. Ben bu anma etkinliğinde katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Hayattaki esas hedefim bu bütün mimarileri, eserleri korumak ve onların nesilden, nesil’e aktarılmasında rol almaktır. Ben bu hedefime ulaştığımı ve bu nedenle huzur dolu olduğumu söylemekten mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Kuşadası Belediye Başkanı M.Esat Altungün ise, “Mimar Sinan’ı ölümünün 424.yılında hep birlikte anıyoruz. Mimar Sinan’ın ustalığını, mesleki dehasını, kelimelerle anlatmak mümkün değil. Bu anlamlı günde özellikle Kazım Zaim’e yapmış olduğu katkılar ve kişisel çabası nedeni ile ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum. Bu tür vefa, anma etkinliklerinin daha çok yapılması, geleneksel hale getirilmesi hepimizi mutlu ediyor. Kuşadası Belediyesi olarak bizde bu tür etkinliklerde üzerimize düşen görevi yerine getirmekten mutluluk duyuyoruz. Ben tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kuşadası’ndaki anma etkinliğinde Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topa, “Mimar Sinan ve Eserleri “ bir konuşma yaptı. Topal “Mimar Sinan’ın mimarlığa izlenen ölçülendirme, orantılandırma, strüktüel yalınlık, çevreye duyarlılık, uyum ve mekansal bütünlük çabaları günümüz mirmarlarına, yüzyıllar öncesinden alınması gereken bir ders niteliğindedir. Ancak Mimar Sinan’ın akılcı mimari anlayışını oluşturan, araştırma, öğrenme, anlama, yorumlayarak çağdaş bir mimari yaratma, kendini sürekli yenileme çabası ve duyarlılık ne yazik ki günümüzde gelişmemiz ve mimarlığımızda çoğunlukla görülmemektir. Çok özetle yaptığımız bu tespitler kapsamında büyük usta Mimar Sinan’ı anarken, merkezi idare ve yerel yönetimlerde karar vericilerden mimarinin kültürün bir ifadesi olduğu anlayışını benimsemelerini ve kentlerimizde gurur duyulacak bir mimarinin gelişmesi için mimarlık politikası oluşturulmasını beklediğimizi özellikle belirtmek isteriz. Anadolu’nun zengin kültürünü oluşturan geçmiş uygarlıkların eserlerini kavrayarak ve yorumlayarak çok güçlü bir mimarlık yaratan büyük usta ve bilge Mimar Sinan’ı kültürümüze ve dünya uygarlık tarihine esin kaynağı olan katkıları için ölümünün 424.yılında saygıyla anıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA