Google Eadweard J.Muybridge'i 182. doğum gününde unutmadı

Ünlü arama motoru Google ,bugün kameranın temellerini atan Eadweard J. Muybridge'i unutmadı.Google Eadweard J. Muybridge için hazırladığı özel doodle'ı yayına aldı.Peki google doodle'a konu olan Eadweard J. Muybridge kimdir....

Google Eadweard J.Muybridge'i 182. doğum gününde unutmadı
1999 yılından bu yana, Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin tarafından kullanılan ''Doodle'' olarak adlandırılan özel tasarımlı logolara bir yenisi daha eklendi.Google, 9 Nisan 1830 tarihinde dünyaya gelen Eadweard J. Muybridge'i ,182. doğum gününde hazırladığı özel bir logo ile andı.

Eadweard J. Muybridge, Londra 'nın güneybatısında başlıca yerleşim birimlerinden olan Kingston upon Thames bölgesinde doğdu.

Hayatının büyük bir kısmını Amerika Birleşik Devletleri 'nde geçiren Hollanda asıllı İngiliz fotoğrafçı Eadweard J. Muybridge, hayvan hareketlerini yakalamak için birden fazla fotoğraf makinası kullanmış, esnek delikli film şeridini fotoğrafçılığa kazandırmakta önemli çalışmalar yapmış ve kazandırmıştır. Eadweard J. Muybridge sinemanın ilkel halini ilk bulan kişidir.

Eadweard J. Muybridge, o dönemde çok merak edilen ve üzerine bahisler oynan Bir at dört nala koşerken dört ayağı birden aynı anda yerden kesilir mi? sorusunu ispatlatmak isteyen dönemin Kaliforniya valisi ve bir çok yarış atının sahibi olan Lelan Stanford tarafından görevlendirilir.

Bunun üzerine atın hareket halindeki görüntüsünü yakalamaya çalışan Muybridge, birden çok fotoğraf makinesinden oluşan bir düzenek kurarak, 1/1000 enstantane hızıyla bu görüntüyü elde eder.

1878 yılında gerçekleştirdiği bu deneyde, yaş kolodyum (Fotoğraf makinesi camı yapımında ve cerrahlıkta kullanılan, alkolle eter karışımı içinde sıvı durumuna getirilen nitroselüloz) tekniğiyle dört nala giden bir atın bütün hareketlerini kayıt altına almayı başarmıştır.
Böylece bir at dört nala koşarken dört ayağının aynı anda yerden kesildiği de görülmüştür.

Google Eadweard J.Muybridge'i 182. doğum gününde unutmadı

Bunun yanında, Eadweard J. Muybridge “Zoopraxiscope” ismini verdiği bir cihaz da icad etmiştir. Eadweard J. Muybridge 'in icat ettiği bu cihaz; üzerinde fotoğraflar bulunan bir diskin hızlıca hareket ettirilmesiyle görüntünün de hareketlenmesi temeline dayanır. Muybridge 'in bu cihazı sinema mantığının ilk örneklerinden birisi de sayılabilir.
Eadweard J. Muybridge 1904 yılında hayatını kaybetti.

Eadweard J. Muybridge 'in İsimleri:


Asıl ismi Edward James Muggeridge olan fotoğrafçı, ABD 'deki kariyerinin başlangıç yıllarından itibaren ismini birkaç kez değiştirmiştir.

Adını ilk olarak İspanyol kökenli bir isim olan Eduardo Santiago olarak değiştirdi. Bunun sebebi Kaliforniya eyaletindeki bir çok bölge isminin İspanyol kökenli kelimelerin etkisi altında olamsıydı.

Soyadı 1860 'lı yıllarda Muggridge ve Muygridge olarak biliniyordu, daha sonra imla hataları olduğu gerekçesiyle Muybridge olarak anılmaya başlandı.

1870 'li yılların başında ismini tekrar Eadweard olarak değiştirdi. Bunun sebebi 1850 yılında Kral Edward 'ın isminin yazılı olduğu anıtın Kingston 'a yeniden inşa edilmesiydi. Kariyerinin sonuna kadar Eadweard Muybridge ismini kullandı ancak şu an mezar taşında yazan isim, Eadweard Maybridge 'dir.

Muybridge bir çok fotoğrafında takma ad olarak Antik Yunan 'da Güneş Tanrısı anlamına gelen Helios ismini kullandı.Bu isim aynı zamanda stüdyosunun da ismi ve oğlunun ikinci adıdır.
BEYAZ GAZETE