Yeni 'anayasa' Tartışmaları

Adana Sivil Toplum Platformu Sözcüsü Mahmut Eraslan, yeni Anayasa'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte rejim tartışmaları başta olmak üzere 'bölünme paranoyaları', hain yaftalamalarının sona ereceğini, Türkiye'nin gerçek sorunlarının gündeme alınacağını söyledi.

Yeni 'anayasa' Tartışmaları
Bitlisliler Eğitim ve Kültür Derneği (BİDER) bünyesinde bir araya gelen çok sayıda sivil toplum örgütü, 'yeni Anayasa' önerilerini sıraladı. BİDER Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen oturumda konuşan Platform Sözcüsü Eraslan, anayasaların toplumsal sözleşme mahiyetini taşıması, toplumun doğrudan görüşlerinin alınmasıyla mümkün alabileceğini ifade ederek, “Dolayısıyla yeni anayasanın hazırlanmasında halkın doğrudan görüşlerinin alınması esastır. Yeni anayasa toplumsal sözleşme mahiyetinde olmalı” yorumunda bulundu.

'Yeni Anayasa' çalışmalarına katkı sağlama amacıyla Adana Sivil Toplum Platformu olarak bir çalışma yaptıklarını anlatan Eraslan, bu çalışmayı kamuoyu ile paylaşarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu'na göndereceklerinin altını çizdi. Mevcut anayasanın darbeciler tarafından yapıldığını ve Türkiye'ye yakışmadığı görüşünü savunan Eraslan, “Darbe anayasasının değişmesi konusunda toplumu duyarlı olmaya ve 'Yeni Anayasa'ya katkı sağalamaya davet ediyoruz. Yeni Anayasa'nın yürürlüğe girmesiyle, rejim tartışmalarının, bölünme paranoyalarının, hain yaftalamalarının sona ereceğine ve ülkemizin gerçek sorunlarının gündeme alınacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Hazırlanacak yeni Anayasa'nın, 'gelen gideni aratır' tarzında olmaması, evrensel hukuka uygun, Türk halkının beklentilerini, inancını ve kültür değerlerini önceleyen bir doğrultuda yapılması gerektiğini dile getiren Mahmut Eraslan, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “TBMM Başkanlığı, sivil topluma, yapılan Anayasa çalışmalarına fikir ve öneri bildirmeleri çağrısında bulunmuştu. Bizde Adana Sivil Toplum Platformu olarak bu çağrıya uyarak çalışmamızı tamamladık” diye konuştu.

Kaynak: İHA