Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Açıklama Yaptı

Mimar Sinan, doğum yeri olan Kayseri'nin Ağırnas Beldesinde düzenlenen törenle anıldı.

Büyükşehir Belediyesi mehter takımının gösterisiyle başlayan anma programına Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, kaymakamlar, belediye başkanları, daire müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, törende yaptığı konuşmada, Mimar Sinan gibi bir şahsiyete sahip olmanın Ağırnas ve Kayseri için gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Mimar Sinan'ın çağını aşan ve mekanlara sığmayan büyük bir şahsiyet olduğunu ifade eden Özhaseki, şunları söyledi:

''Bize düşen onu anmak ve anlatmaktır. Ama, onu anlatmak kolay değil, bunun için önce onu anlamak gerekiyor. Sinan, burada Erciyes'e bakmış daha sonra eserlerinde onun silüetini yaşatmıştır. Kayseri'nin manevi ikliminden etkilenmiştir. Sinan, burada onlarca medeniyetin izlerinden esinlenmiştir. Ama biz onun izlerini yeterince yansıtamıyoruz. Onun yaptığı camileri anlayamıyor, gecekondu camiler yapıyoruz. Sinan, tam bir bal arısıdır. Doğduğu bu topraklardan topladığı polenlerle gittiği her yerde bal ortaya koymuştur. Ona layık olmamız lazım.''

Ağırnas halkından beldedeki yapıların orijinalliğinin korunması ve çarpık yapılaşmanın önlenmesi konusunda destek isteyen Özhaseki, Ağırnas ile ilgili yaptıkları proje çalışmasını Cumhurbaşkanlığına sunacaklarını ve o doğrultuda çalışma başlatacaklarını kaydetti.

ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de, UNESCO'nun Mimar Sinan ile ilgili çalışmalar yaptığını ve Mimar Sinan'ın artık dış dünyaya açıldığını belirtti.

Geçen yıl düzenlenen anma programında Ağırnas'ın Cumhurbaşkanlığı'nın himayesine alındığını hatırlatan Sözen, ''Ağırnas'ı bilim, kültür ve sanat merkezi haline getireceğiz. Bunu için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor'' dedi.

Sözen, belde halkından da bu konudaki çalışmalara destek olmalarını isteyerek serzenişte bulundu.

Ağırnas Belediye Başkanı İsmail Mete ise Ağırnas'ta yürütülen çalışmaların Cumhurbaşkanlığı'nın himayesine alındığını anımsatarak, Mimar Sinan'ın anısının yaşatılması için yürütülen tüm çalışmalara destek olan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, öğrenciler arasında düzenlenen ''Bakmak ve görmek: çocuk gözüyle Ağırnaslı Sinan'' konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Ağırnas Belediye Başkanı İsmail Mete, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e sembolik olarak beldenin altın anahtarını, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'ye de katkılarından dolayı plaket verdi.

Anma programı, eski belediye binasından dönüştürülen Mimar Sinan Kültür Merkezi'nin açılışıyla devam etti. Anma programına genel katılımcılar, Mimar Sinan'ın beldedeki doğduğu evi de ziyaret ettiler.

Mimar Sinan'ı anma programı, hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek .
Kaynak: AA