KKTC'de Petrol ve Doğalgaz Sondaj Hazırlıkları Sürüyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yapacağı petrol ve doğalgaz sondajına yönelik hazırlık çalışmaları sürüyor.

Sondajda kullanılacak malzemelerin yüzde 20'si, İskele'ye bağlı Sınırüstü köyü sınırları içinde bulunan ''Türkyurdu-1'' adı verilen sondaj bölgesine ulaştı. Bazı iş makineleri ile işçilerin kalacağı prefabrik yapılar, sondaj alanına yerleştirildi. TPAO'ya bağlı sondaj malzemelerinin yüzde 90'ı Batman'dan getiriliyor.

Sondajda, teknik görevlilerle beraber yaklaşık 50 işçi çalışacak. Malzemelerin taşınmasının yaklaşık 20 günlük sürede tamamlanması, Nisan sonu veya Mayıs başı da sondaja başlanması bekleniyor. Sondajda, yaklaşık 3 bin metre kadar derinliğe inilmesi hedefleniyor. TPAO, Türkiye ile KKTC'nin yaptığı anlaşma uyarınca, KKTC'de ilk kez karada sondaj yapacak.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı arasında 2 Kasım 2011'de, ''Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi'' imzalanmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın huzurunda Lefkoşa'da yapılan anlaşmaya, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal imza koymuştu. Anlaşma, TPAO'ya kar payı esasına göre arama, kuyu açma ve işletme yetkisi veriyor .