Mevlana Müzesi'nin Geliri Konya'ya Aktarılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Mevlana Müzesi'nin geliri, birkaç yıllığına Konya'daki tarihi eserlerin ortaya çıkarılmasına aktarılacak" dedi.

Konya'da bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, onuruna verilen yemeğe katıldı.

Akyokuş Dinlenme Tesisleri'ndeki yemeğin ardından Konya gezisini değerlendiren Bakan Ertuğrul Günay, ziyaretinin güzel ve çok olumlu geçtiğini belirterek, "İlk olarak bir çocuk şenliğine katıldık. Bu yıl 9.'su düzenlenen Uluslararası Çocuk Sinema Festivali'nin Konya'da yapılmasına karar verilmiş. Ardından hem yeni kütüphanemizi hem de Mevlana Türbesi ve civarındaki çalışmaları görme şansı bulduk. Sayın Valimiz veBelediye Başkanımızdan önümüzdeki süreçte tarihi dokuyu ortaya çıkarmada yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgiler aldık. Bir başka hayalim daha gerçekleşti. Konya'da ve yakın çevresinde tarihi eserler ile ilgili çalışmalara başlayacağız. Geçen yıl Beyşehir'deki Eşrefoğlu Camisi'ni Dünya Kültürel Mirası aday listesine aldırmayı başardık. Orada Eflatunpınar ve Selçukluların yazlık sarayı Kubadabad Sarayı var. Bu sarayın ayağa kaldırılmasında değerli iş adamı Ali Akkanat kardeşimizle bir sponsorlukanlaşması imzaladık" diye konuştu.

MEVLANA MÜZESİ'NİN GELİRİ KONYAYA

Mevlana Müzesi çevresindeki iyileştirme çalışmalarının hızlı ve verimli bir biçimde ilerlediğini dile getiren Bakan Günay, "Bu amaçla külliyede teşhire çıkaramadığımız eserlerin sergileneceği yeni bir müze çalışmamız olacak. Ayrıca gezi güzergahında olmayan Etnografya ve Arkeoloji Müzeleri'nin ziyaret aksı üzerinde birleştirme ve yeni bir müze oluşturma konusunda mutabakat sağladık. Bu konuda ileriki zamanda bir gelir aktarımı sözleşmesi de imzalayacağız. Yani Mevlana Müzesi'nin geliri, birkaç yıllığınaKonya'daki tarihi eserlerin ortaya çıkarılmasına aktarılacak. Burada sadece yerel yönetimlerin değil vatandaşlarımızın da desteği şart" dedi.

"TURİST SAYISINDA ARTIŞ YAŞANACAK"

Konya'nın önemli bir turizm merkezi olduğunu dile getiren Bakan Günay, "Konya her yıl 2-3 milyon turisti ağırlıyor. Bunlardan 500 bine yakını yalancı konuklar. Bu potansiyeliyle Konya, Türkiye turizminde önemli bir yere sahip. Ancak bu düzenlemelerle birlikte kısa sürede ziyaretçi sayısının birkaç katına çıkacağını taahhüt edebilirim. Ayrıca Ankara-İstanbul ve Antalya bağlantılarıyla ilgili önemli projeler var. Konya, Türkiye'nin önemli kültür duraklarından birisi. Ancak bu çalışmalar hayata geçirilirsedünya tarafından bilinen merkezlerden birisi haline gelecek. Bu yıl ayrıca Çatalhöyük'ü Dünya Kültür Mirası aday listesinden Dünya Kültür Mirası listesine almak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı .