Konya Perakendesi, Mart’ta Yükseldi

Konya Ticaret Odası (KTO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen anketi göre, Mart ayında Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) 2,7 değerini alırken TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) 0,7 değerini aldı.

KOPE geçen aya göre 2,1 puan yükselirken, TEPE geçen aya göre 4,3 puan yükseldi. Konya Ticaret Odası (KTO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Anketi kapsamında Konya’nın merkez ilçeleri olan Karatay, Meram ve Selçuklu’da yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, BYS mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri, motorlu taşıtlar, birden fazla çeşit türde ürün satan büyük mağazalar ve diğer sektörlerde faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze yapılan anketlerin ikincisi Mart ayında yapıldı. Ankete göre, Konya’da perakende sektöründe en iyi performansı Mart ayında da birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar alt sektörü sergiledi.


En olumsuz performansı ise, diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye vb.) alt sektörü sergiledi. Geçen aya göre en fazla artış mobilya ve aydınlatma ekipmanları sektörü ile motorlu taşıtlar sektöründe olurken, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı ve yiyecek, içecek, tütün ürünleri sektörleri geçen aya göre artış gösteren diğer sektörler olarak öne çıktı. Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ile diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) sektörlerinde geçen aya göre düşüş oldu.

Konya ve Türkiye, Perakende Anketi soruları bazında karşılaştırıldığında (balans değerlerine bakıldığında), Konya’nın mevcut stok düzeyi, önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş beklentilerinde, satış hacmi beklentilerinde ve istihdam beklentilerinde, işlerin geçen yılın aynı dönemine göre, işlerin bugünkü durumunda ve önümüzdeki 12 ayda mağaza sayısı beklentisinde daha olumlu bir durumda olduğunun göründüğü belirtildi. Ancak geçtiğimiz 3 aya göre işlerin bugünkü durumunda Konya’da, Türkiye geneline göre daha olumsuz bir durum söz konusu. Önümüzdeki 3 ayda satış fiyatların beklentisinde de Konya, Türkiye genelinin gerisinde kaldı.

KONYA’DA HER 3 PERAKENDECİDEN 2’Sİ GELECEKTEN UMUTLU Konya’daki perakendecilerin yüzde 64,3’ü önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını, yüzde 50,3’ü ise önümüzdeki üç ayda tedarikçilerden siparişlerinin artacağını beklerken, yüzde 61’i geçen 3 aya göre bugün işlerin kötüleştiğini, yüzde 48,7’si ise geçen yılın aynı dönemine göre bugün işlerin kötüleştiğini ifade etti.