BM Genel Sekreteri: Suriye’de Yerleşim Bölgelerine Saldırılar Devam Ediyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Esed rejiminin Kofi Annan’a verdiği söze rağmen şiddetin ve sivil bölgelere saldırıların devam ettiğine dikkat çekti.

Ban Ki-mun, ülkedeki durumun kötüleşmeye devam ettiğini dile getirdi.BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Ban Ki-mun, 1 milyondan fazla Suriyelinin acil insani yardıma ihtiyacı olduğunu ifade ederek, bu yardımların bağımsız ve tarafsız şekilde dağıtılması gerektiğine dikkat çekti. BM Genel Sekreteri, komşu ülkelere sığınan on binlerce insanın ise özel bir misafirperverlikle karşılandıklarını vurguladı.Suriye’de sivillere yönelik şiddetin kabul edilemez olduğunu ve derhal durdurulması gerektiğini ifade eden Ban, muhalefetin de ateşkese hazır olmasını istedi.BM Güvenlik Konseyi ise Suriye yönetimine, şehir ve kasabalara asker ve ağır silahlarla yapılan saldırıların 10 Nisan’a kadar durdurulması kararını şeffaf ve ivedi şekilde yerine getirmesi çağrısı yaptı. Konseyin başkanlık açıklamasında, askerlerin şehir merkezinden çekilmesinin ardından tüm tarafların 48 saat içinde her türlü silahlı şiddete son vermeleri istendi. Açıklamada, 6 maddelik Annan planının uygulanmaması durumunda farklı önlemler atılabileceği ihtimaline de değinildi.BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ise telekonferans yöntemiyle katıldığı toplantıda, planının ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Annan; tanklar ve helikopterlerle yapılan saldırıların, tecavüz ve işkence dahil tüm şiddet yöntemlerinin sona erdirilmesini beklediklerini söyledi.

Hükümete ve muhalif komutanlarına çağrı yapan Annan, 12 Nisan’da başlayacak ateşkes talimatının ülke genelindeki tüm silahlı unsurlara ulaştırılmasını istedi .