Ulusal Çay Konseyi Başkanı Bayramoğlu Açıklaması

Ulusal Çay Konseyi Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu, Dubai Dünya Çay Ticaret Merkezinin bir benzerini Rize Serbest Bölgesi'nde hayata geçirerek yıllık 350 bin ton çay pazarının bulunduğu Rusya, Ukrayna ve Türk Cumhuriyetlerindeki pazarı kullanma imkanı yakalayabileceklerini ifade etti.

Rize Ticaret Borsasından yapılan yazılı açıklamada, Dubai'de düzenlenecek olan ''Dünya Çay Fuarı ve Forumu'' toplantılarına katılmak üzere ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Ulusal Çay Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş, RÜ Rektör Yardımcısı Osman Karamustafa ve beraberindeki heyetin bu ülkeye gittiği belirtildi.

Heyetin, Dubai Serbest Bölgesi ve Dünya Çay Ticaret Merkezini ziyaret ederek incelemelerde bulunduktan sonra Kenyalı yetkililerle toplantı yapıldığı ifade edilen açıklamada, Dubai'de yaş çay üretiminin olmadığı, Kenya, Sirilanka, Endonezya, Vietnam, İran, Uganda, Tanzanya gibi ülkelerden gelen yıllık 500 bin ton kuru çayın paketlenerek dünyaya pazarlandığı kaydedildi.

Açıklamada, Bayramoğlu'nun şu görüşlerine yer verildi:

''Dünyanın her tarafından kuru çay alıp karıştırıyor ve yeniden dünyaya satıyorlar. Bu potansiyel Dubai'de yokken Türkiye'de vardı. Çayın merkezi Rize'de serbest bölgemiz var. Türk çayını karıştırarak serbest bölge üzerinden Rusya, Ukrayna ve Türk Cumhuriyetlerine ciddi çay satışı yapabiliriz. Bu ülkeler çok ciddi çay tüketen ülkeler. Dubai Dünya Çay Ticaret Merkezinin bir benzerini Rize Serbest Bölgesi'nde hayata geçirerek yıllık 350 bin ton çay pazarının bulunduğu Rusya, Ukrayna ve Türk Cumhuriyetlerindeki pazarı kullanma imkanı yakalayabiliriz.

Çay Kanun Tasarısı çalışmaları bazı kesimler tarafından yanlış anlaşıldı. Bazı kesimler tarafından amacından saptırıldı. Ticaretin fonksiyonunu anlamayan bir takım insanlar kamuoyunu hep öne çıkarak yanlış yönlendirdi. Dezenformasyon yapmaları bu kadar önemli bir potansiyel imkanımızı kaybetmemize neden oldu. Ama biz yine de elimizdeki imkanı kaybetmiş değiliz. Halen devam edebiliriz. Lojistik ve bölge imkanlarımız açısından yeni pazar kullanma imkanımız var. İnşallah aklı selim galip gelir, önümüzdeki süreçte yeni pazar imkanı buluruz.''

-''Çay Organize Sanayi Bölgesi kurulmalı''-

ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu'nun serbest bölgelerin önemine dikkati çektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Serbest bölgeler iyi çalıştığında ciddi katkı veren yerlerdir. Maalesef Rize'deki serbest bölge yürümedi. Dubai'deki serbest bölge üzerinde durulması gerekiyor. Burada serbest bölgede imalat var. Dünyanın her tarafından gelen çaylar burada paketleniyor ve yine dünyanın her tarafına pazarlanıyor. Bu durumun incelenmesi gerekiyor. Rize'de Çay Organize Sanayi Bölgesi kurulmalıdır. Rize'de çok yönlü bir Çay Organize Sanayi Bölgesi faydalı olacaktır. Ülkede üretilen çayın kalitesinin sağlanması önemli. Tüketicinin sağlığının korunması ve aldatılmaması çok önemli. Üreticinin mağdur olmaması, çay sanayicisinin de mağdur olmaması ve bölgede bir sermaye birikimi oluşması çayın istikrara kavuşması değerinde satılması ile mümkün. Bunun yolu ciddi oto kontrol mekanizmasının oluşmasından geçiyor. Bu otokontrol Çay Organize sanayi Bölgesi ile sağlanabilir.' '