“Uyumlu Göçmene Sırt Çevirip Yenisini Getirmeye Çalışmak Tezat”

Almanya'da Koalisyon hükümetinin AB dışındaki ülkelerden kalifiye iş gücü getirilmesini kolaylaştıracak “Mavi Kart” (Blue Card) uygulamasını Bavyera Eyaleti Ekonomi Bakanı Christine Haderthauer sert tepki gösterdi.

Haderthauer, “Buradaki iyi eğitimli göçmenlere sırt çevirip, 'taze' yabancı iş gücü getirmek birbirine tezat oluşturuyor.” dedi.

Almanya'da koalisyon hükümeti AB dışındaki ülkelerden kalifiye iş gücü getirilmesini kolaylaştıracak “Mavi Kart” (Blue Card) uygulamasını hayata geçirme kararı aldı. Ancak ortakların kendi içindeki tartışmalar bu kararla birlikte daha sert bir noktaya doğru ilerlemeye başladı.

Federal Ekonomi Bakanı Philipp Rösler, uygulamaya geçit verilmesini memnuniyetle karşılarken, Bavyera Eyaleti Ekonomi Bakanı Christine Haderthauer, Mavi Kart'a sert tepki gösterdi. “Almanya'da kadın çalışanları, yaşlı iş gücünü ve zaten bizimle birlikte yaşamakta olan göçmen kökenlileri bu kadar az kullanmaya devam edip diğer yandan da yabancı iş gücüne kapıları açarsak verilen mesaj çok yanlış olur." diyen Haderthauer, Buradaki iyi eğitimli göçmenlere sırt çevirip, 'taze' yabancı iş gücü getirmek birbirine tezat oluşturuyor. Ülkemize en iyi şekilde uyum sağlamış olanlara sadece 'isimleri yanlış' olduğu için ikinci sınıf şans tanıyanlar, daha fazla göç ile hiçbir sorunu çözemeyecek.” ifadelerini kullandı.

Hür Demokrat Parti Genel Başkanı Philipp Rösler ise, “Mavi kart uygulaması açık bir mesaj içeriyor: Kapılarımız akıllı insanlara açık. Kontrollü bir göç sistemi istiyoruz ve kalifiye göçmenler ülkemiz için büyük bir şans. Ancak tek başına yasa çıkarmak yeterli değil, asıl belirleyici olan 'hoş geldin kültürü'nün tesis edilmesidir.” dedi.

Koalisyon ortaklarının federal meclis grupları geçtiğimiz haftalardaki zorlu pazarlıkların ardından “EU Blue Card” uygulamasına geçit verme kararı almıştı. Uygulama yabancı kalifiye iş gücünün Almanya'ya getirilebilmesi için aranan yıllık gelir şartını 66 bin eurodan 44 bin 800 euroya düşürme kararı almıştı. Bu meblağ özellikle büyük istihdam açığı yaşanan doğa bilimleri ve teknik branşlardaki çalışanlar için daha da düşük tutularak 34 bin 944 euroya çekilmişti. Bu kapsamda gelip çalışmaya başlayan yabancı çalışanlara geçerli bir iş sözleşmesine sahip olmaları halinde ilk üç yılın sonunda, dil bilenlere ise ilk iki yılın sonunda oturma izni verilmesi kararlaştırılmıştı. Aynı düzenlemeye göre Almanya'da iş aramak isteyenlere altı aylı geçici vize verilmesi de öngörülüyor .