Hacettepe Üniversitesi Rektörü, Şevket Çavdar'ın Ölümünün Ardından İlk Kez Konuştu

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Hacettepe Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Ruhsatı iptalinden sonra ilk kez yaptığı açıklamada, "Şevket Çavdar'ın ölüm nedeni, nakille ilgili bir olay ama nakilin yapılış şekli ile ilgili değil, ölüm nedeninin ardında bazı metabolik başka nedenler var.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü, Şevket Çavdar'ın Ölümünün Ardından İlk Kez Konuştu
Her nakilde olabilecek başka metabolik sistemik reaksiyonların neden olduğu bir olay, yoksa 'kalbi nasıl yetecek dikkate alınmadı' gibi değil bu olay" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer, Hacettepe Üniversitesi'nde düzenlenen 'Ulusal Kanser Haftası' toplantısında yaptığı konuşmada, 'Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın ölüm nedenine' ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Tuncer, Şevket Çavdar'ın ölümüyle ilgili olarak şu anda Bilim Kurulu'nun raporunu beklediklerini belirterek, "Ama şöyle söyleyeyim yani o hastamız için ciddi uğraş verdik buradaki üzüntümüz aslında ruhsat iptali değil, hastamızıkaybetmiş olmaktır. Ruhsat kişiye özgü verilmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın kendi yönetmelikleri çerçevesinde bir karar alınmıştır. Ayrıntılı bir resmi yazı gelince bunu ortaya koyacağız" dedi

Başka bir hekim üzerinden 'Kompozit Doku Nakli Ruhsatı'nın alınabileceğine dikkati çeken Tuncer, nakillerle ilgili olarak birkaç grubun çalışmada bulunduğuna işaret etti. Hacettepe'de 10-15 civarında böbrek naklinin, 4 tane de kalp nakli yapıldığını belirten Tuncer, Hacettepe Üniversitesi'nin nakiller konusunda çok iddialı olduğunu ifade etti.

"BİR SAAT İÇİNDE 'KOMPOZİT DOKU NAKLİ RUHSATI'NI ALABİLİRSİNİZ"
Bir gazetecinin, "Nakillerle endikasyonların değişip değişmediğini" sorması üzerine Tuncer, "Endikasyonlar değişiyor, Almanya'da hiç kolu olmayan 1 kişiye 2 kol birden takıldı. Endikasyonlarda giderek değişebiliyor, teknikler değiştikçe. O yüzden bu konudaki değişimleri yenilemede söz konusu. Tabii ki ruhsatımızı yenileyip nakillere devam edeceğiz" diye konuştu

"Diyelim ki bir ilaç endikasyonu yok, ama o hastaya yararlı olabileceğine inanıyorsunuz (endikasyon dışı). Bu hasta için endikasyon dışı izin alınabilirdi, belki orada bir hata vardı" diyen Tuncer, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ama düzeltilmeyecek bir şey değil, tabii bunlar çok yeni konular olduğu için de sıkıntılar yaşanabiliyor. Düzelecektir, Türkiye bu konuda çok yol alacaktır. Bakın 3 tane yüz nakli oldu başarılı. Bunlar önemli şeyler, kompozit doku da yapılacaktır. Bağırsak nakli vs. bütün bunlar da genişleyecektir yaklaşımlar. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda zaman kaybedeceğini sanmıyorum, hemen bir saat içinde 'Kompozit Doku Nakli Ruhsatı'nı alabilirsiniz. Hatta hastamızın nakledileceği belli olduktan sonra hemenbaşvurulsaydı belki sağlanabilirdi, burada endikasyonların, yönetmeliklerin o süreye gelmiş olması da bir sıkıntı yaşattı. Tabii bunu biz Bakanlığımızla uygun bir şekilde yürüteceğiz, devam edeceğiz bu nakillere."

Daha önce endikasyonlarda 4 tane naklin yapılamayacağına ilişkin bir ibarenin olmadığını anlatan Tuncer, endikasyonlarda ön kol dirsekten aşağı ve dizden aşağı diye bir ibarenin yer aldığını söyledi.

Tuncer, "Bu endikasyonlar değişebilir, üniversitemiz bu konudaki hem ülkemizdeki hem dünyamızdaki gelişmelere ayak uyduracak şekilde sağlık Bakanlığı'yla uyum içerisinde götürecektir çalışmalarını. Dünya'da ilktir ve biz yaparız, Türkiye bunu yapacak" dedi.

"ŞEVKET ÇAVDAR ÇOK AĞIR BİR OPERASYON GEÇİRDİ"
Şevket'in ölüm nedeni çok farklı olduğuna dikkati çeken Tuncer, doku nakli konusunda Bilim Kurulu'nun yeni yaklaşımları olacağını ve bunların mutlaka yönetmeliğe eklenmesi gerektiğini belirtti.

Tuncer, Şevket Çavdar'ın ölüm nedenine ilişkin, "Aşağı yukarı bazı tahminler yürüttük ve onu Sağlık Bakanlığı ile birlikte paylaşacağız, çünkü Sağlık Bakanlığı'nın o konuda bazı yönetmelikte değişiklikler yapması gereği hasıl oldu. gerekli mercilerle paylaşacağız" şeklinde konuştu

'Şevket Çavdar, kalp yetmezliğinden öldü' tartışmalarını yalanlayan Tuncer, hastanın bütün kardiyolojik tetkiklerden sonra ameliyata alındığını ve hastanın kalp pompasında ameliyat edildiğini söyledi.

Bütün önlemlerin alındığını anlatan Tuncer, Çavdar'ın çok ağır bir operasyon geçirdiğini bildirdi.

"DÜNYA'DA İKİ KOL İKİ BACAK NAKLİ YAPILACAK BİR YER VARSA O DA HACETTEPE'DİR"
Tuncer, başka bir gazetecinin, "Yeniden çift kol çift bacak naklini Hacettepe yapar mı" sorusuna, "Şu anda dünyada iki kol iki bacak nakli yapılacak bir yer varsa o da Hacettepe'dir. Büyük bir tecrübemiz var buna dayanarak söylüyorum" cevabını verdi

Dokuyu nakletmek zor olduğunu belirten Tuncer, doku kabulünün reaksiyonlara yol açabileceğine işaret etti. Tuncer, "Şevket Çavdar'ın ölüm nedeni, nakille ilgili bir olay ama nakilin yapılış şekli ile ilgili değil, ölüm nedeninin ardında bazı metobolik başka nedenler var. Her nakilde olabilecek başka metabolik sistemik reaksiyonların neden olduğu bir olay, yoksa 'kalbi nasıl yetecek dikkate alınmadı' gibi değil bu olay" diye konuştu.

Tuncer, konuşmasında şunları kaydetti: "Endikasyon zorlaması ölüm nedeni mi bunu söylemek zor çünkü endikasyon dışı durumlarda nakili olmuş hastalar var Dünya'da. Medyada tartışıldığı gibi böyle bir şey yok. Kaldı ki bu işlemin bir hastanın hayatına mal olabileceğini hem hastamız hem de hasta yakınlarımız biliyor. Her tür komplikasyonu olağan formunda imzalamış durumdalar. Yani şöyle bir kandırmaca durum olmamıştır, 'Bu mutlaka yapılmalıdır, kesinlikle hayati bir risk yoktur' diye. Aldatmaca olmamıştır, bu konuda o yüzden ben ölüm nedenifarklıdır derken şunu söyledim, bilimsel olarak hastamızın bu naklinin başarısız olmasına neden olan başka nedenler var. Nakilden daha farklı. "