Gıda, Tarım ve Hayvanrcılık Bakanlığınca Kırıkkale,''korumalı Tarım Sistemi''nde Pilot İl Seçildi

Gıda, Tarım ve Hayvanrcılık Bakanlığınca Kırıkkale, ''Korumalı Tarım Sistemi''nde pilot il seçildi. Kırıkkale'nin Bahşılı ilçesi Çamlıca Köyü'nde köylü ve çiftçilere 'Korumalı Tarım' hakkında bilgiler verildi.

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü 3 yıllık bir protokol imzaladı. İmzalanan protokolle birlikte Kırıkkale, Korumalı Tarım Sistemi konusunda pilot il ilan edildi.

İl Tarım Müdürü Selçuk Silsüpür, Kırıkkale'nin merkez, Balışeyh, Bahşılı, Delice, Keskin ve Yahşihan olmak üzere 6 ilçesinde bu proje hayata geçirileceğini bildirerek, Çamlıca köyü çiftçilerine açıklamalarda bulundu.

Müdür Silsüpür, ''Çiftinin topraktaki nem kaybının önlenmesi ve toprak erozyonunun önüne geçilmesinde alternatif yöntem olarak 'Korumalı Tarım' uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizin içinde bulunduğu kuraklık zararından en çok etkilenen tarım sektöründe alınması gereken tedbirlerden biri de topraktan nem kaybının önlenmesidir'' dedi.

Topraktan nem kaybının önlenmesinde, toprak erozyonunun önüne geçilmesinde alternatif yöntem 'korumalı tarım'ın dünyada 60'lı yılların başından bu yana gelişen teknolojiye bağlı olarak uygulama alanı bulduğunu kaydeden Silsüpür, bu sistemde amaçlarının, Türkiye'de toprakta meydana gelen nem kaybının, toprak erozyonunun yüzde 90'nın önüne geçmek olduğunu bildirdi.

Korumalı tarımın, bir önceki yılın hasadından kalan anız ile birlikte, bir şekilde gelişmeleri engellenmiş yabancı otların toprak yüzeyinde bırakılması ile başta su ve rüzgarla meydana gelen toprak erozyonunu önlemeye yönelik olarak yapılan toprak işleme yöntemlerini kapsayan bir terim olduğunu da ifade eden Silsüpür, Kırıkkale'nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü arasında 3 yıllık bir protokol imzaladığını, Kırıkkale'nin de 'Korumalı Tarım Sistemi'nde pilot il ilan edildiğini kaydetti.

Müdür Silsüpür, ilk etapta Bahşılı'nın Karaahmetli Beldesi ile Çamlıca Köyü'nde 'korumalı tarım' sistemi uygulanacağını, seçilen her 2 bölgedeki tarım arazisinin 20'şer dekar olacağını, bu 20 dekarlık tarlanın yarısının korumalı tarım sistemine göre ekileceğini, diğer yarısını ise tarla sahibi çiftçi araziyi traktörle sürüp mibzer ile klasik sistemle ekim yapacağını belirtti.

Aynı tarladaki bu 2 parsele yapılacak zirai işlemlerin, yapılan masraflar ve hasat sonunda elde edilen ürün miktarının karşılaştırılacağını da vurgulayan Silsüpür, sonuçların değerlendirilerek, yaygınlaştırılacağını sözlerine ekledi .