Ardeşen'de 'arı Hastalıkları ve Mücadelesi' Konulu Konferans Düzenlendi

Ardeşen ilçesinde Arı Hastalıkları ve Mücadelesi konulu konferans düzenlendi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ardeşen Ziraat Odası ve Kaçkar Arıcılık Kooperatifi Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen konferans, Alparslan İlköğretim Okulu konferans salonunda gerçekleştirildi.

Ardeşen Kaymakamı İlyas Memiş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Ferhat Çağlar, Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, Rize Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Fevzi Cıvaoğlu ve Kaçkar Arıcılık Kooperatif Başkanı Ali Rıza Yağcı ile arıcılar ve diğer davetlilerin katıldığı seminerde konuşan İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Akkaya, arı hastalıkları ve zararlarının teşhisi ve tedavisindeki yeni uygulamalar hakkında arıcılara bilgi verdi.

Arıların göçü hakkında çeşitli bilgiler yer aldığını hatırlatan Akkaya, ''Bal arıların kökenleri Afrika olduğu söylenir, buradan diğer yerlere göç etmiş ve en önemli göç yolu Anadolu'dur. Anadolu'da ilk arının izlerine 40 milyon yıl öncesine ait fosillerle tespit edilmiştir. Boğazköy'de yapılan kazılarda arıcılıkla ilgili ilk yazılı kanun MÖ 13-17 yüzyıllar arasında yazıldığı tahmin edilen Hitit tabletleri çıkarılmıştır. Yazıtta, bal arıları ve kovanını çalanlara verilecek cezalar belirtilmiş'' dedi.