Yazar İnci Aral, İzmirlilere Kitap Okudu

Konak Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün İzmir’e kazandırdığı bir kültür etkinliği olan "Yazarlar İzmir İçin Okuyor", Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden İnci Aral'ı konuk etti.

Yazar İnci Aral, İzmirlilere Kitap Okudu
Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesi’nde düzenlenen etkinliğe Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın yanı sıra öğrenciler, öğretmenler ve çok sayıda okur katıldı.

İnci Aral’ın Türkiye’nin en önemli kalemlerinden biri olduğunu söyleyen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “Bütün kitaplarını keyifle okudum. İnci Aral, evrensel bir sanatın önemli yapıtaşlarından, bizi gizliden gizliye eğiten, insan olmanın gerçekleri ile karşılaştıran bir yazar. Yazılarında bir şiirsellik var. Bu şiirsellik kimi zaman bir ağıt, kimi zaman türkü, kimi zaman bir senfoni tınısı içinde oluyor. Sizin varlığını bizim için bir güç. Bu etkinliğe sizinle başlamak bizim için büyük keyif ve onur. Sevgi elinizi uzattığınız için teşekkür ederiz” diye konuştu.

Son romanlarından biri olan Sadakat’ten bir bölümü İzmirli sevenlerine okuyan Aral, edebiyata, sanata, kültüre değer veren bir belediye başkanıyla tanıştığı için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Başkan Tartan'a kendisini İzmirli edebiyatseverlerle buluşturduğu için teşekkür eden Aral, okumanın benzersiz bir düşünce eylemi olduğunu vurguladı, kitap okumalarını öğütledi. Aral, “Ufkunuzu genişletmek, kendi sorularınızı cevaplamak ve doğrularınızı bulmak istiyorsanız okumalı, hatta yazmalısınız” dedi.

Güney Amerikalı, Fransız ve İngiliz yazarları çok beğendiğini söyleyen Aral, Türk yazarlarının dünya çapında tanınmamasını, eserlerinin dünya klasikleri içine girmeyişini ise; dilin Türkçe olmasına, devlet desteği olmamasına, tanıtım ve pazarlama eksikliğine bağladı. İnci Aral, "Safran Sarı" isimli romanının İngilizceye çevrilmesiyle birkaç ülkeye dağıtımın yapıldığını da belirtti.

Davetlilerin sorularını da yanıtlayan İnci Aral, ‘Neden sadakat üzerine bir roman yazdınız?" sorusuna, “Çevremde aldatılan veya aldatılma endişesi yaşayan genç kadınlar var. Gazetelerin 3. sayfasında aldatılma ve kadına şiddet haberleri de artınca, bu konuda kitap yazmam kaçınılmaz oldu. O neden Sadakat’i kaleme aldım” diye cevap verdi .
Kaynak: İHA