Deri Konfeksiyoncuları: Deri Ceket İthalatı Önlenirse 10 Bin Kişi İş Sahibi Olur

Deri Konfeksiyoncuları, sektördeki ithalatın önüne geçilebilmesi halinde 10 bin kişinin iş sahibi olabileceğini vurguladı.

Deri Konfeksiyoncuları: Deri Ceket İthalatı Önlenirse 10 Bin Kişi İş Sahibi Olur
2011'de Türkiye'ye 800 bin deri mont ithal edildiğini belirten Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Mehmet Ali Dinç, “Türkiye'de yaşayanlar Türk derisinin ne kadar kaliteli olduğunu bilmiyor. 800 bin adet deri mont, 10 bin kişinin istihdamı, ekonomik krizle birlikte 2008 yılında kapanan en az 300 firmanın tekrar işe başlaması demek.'' dedi.

TDKD Başkanı Mehmet Ali Dinç, 250 bin civarında kişiye istihdam sağlayan Türkiye deri sektörünün, milyarlarca dolarlık yatırımı ve asırlık tecrübesi bulunduğunu belirtti.

''Bugün biz, üretim, fiyat, kalite standartlarımızla uluslararası rakiplerimize ders verecek düzeydeyiz." diyen Dinç, uluslararası pazarlarda Türkiye deri sektörünün imajının oturmuş durumda olduğunu söyledi.

Dinç, Türkiye'nin deri ülkesi olarak anıldığını ancak Türkiye'de yaşayanların gerçek Türk derisini bilmediğini kaydederek, "2011 yılında Türkiye'ye 800 bin civarında deri mont ithal edilmiş. Bunların yüzde 65'i Pakistan, yüzde 15'i Hindistan, yüzde 20'si diğer ülkelerden alınmış. Sağlık denetimi yapılmayan bu ürünler kanserojen madde içerebiliyor. Bütün dünyada bu ürünler dışlanmaya başladı.

Çünkü kalite teknolojisi ve onu oluşturacak bir standart yok. İç piyasada yerli ve yabancı birçok marka, maliyetin uygun oluşundan dolayı bu ürünleri kullanıyor." diye konuştu.

Mehmet Ali Dinç, çözüm olarak 'deri konfeksiyon sektörüne gümrükte koruma tedbirleri' getirilmesini önerdi. Bir ülkede üretilen ürünün ithal edilmek istenmesi durumunda işçilik bedeli kadar bir bedel ödenmesi gerektiğini ifade etti.

İHRACAT İLK ÇEYREKTE YÜZDE 14 ARTTI

Ocak-Mart 2012 döneminde Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatının yüzde 14 artışla 345,8 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Dinç, "Deri ve deri ürünleri ihracatının en önemli pazarı olan Rusya'ya yapılan ihracat, aynı dönemde yüzde 35,7 artışla 77 milyon dolar oldu. Rusya'nın Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatındaki payı yüzde 22,3. İkinci büyük pazar İtalya'ya yapılan deri ve deri ürünleri ihracatı, yüzde 11,8 artışla 28,4 milyon dolara yükseldi. Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapılan deri ürünleri ihracatı, yüzde 9,5 artışla 8,9 milyon dolara, Hong Kong'a yapılan deri ve deri ürünleri ihracatı, yüzde 31,5 artışla 8,6 milyon dolara çıktı." bilgilerini verdi.