Evliya Çelebi’nin “Gezici Seyahatname” Sergisi

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, Erzurum AB Bilgi Merkezi ve British Council işbirliğinde düzenlenen Evliya Çelebi Seyahatname Sergisi ile “Geçmişten ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa” isimli panel Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Evliya Çelebi’nin “Gezici Seyahatname” Sergisi
Kültür Merkezi’ndeki programda ilk olarak Evliya Çelebi Sergisi’nin açılışı yapıldı. Serginin açılışına, Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın, üniversite öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

Serginin gezilmesinin ardından başlayan panelin açış konuşmasını ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın yaptı. Konuşmasında, Evliya Çelebi’nin 70 yıllık ömrünün 50 yılını seyahatle geçirdiğini ifade eden Özakalın şunları söyledi; “Kendi ifadesiyle 7 iklim, 18 padişahlık gezen Evliya Çelebi, özgür düşünce, entelektüel tartışma ve eşitlik kavramlarını 17. Yüzyıl’dan günümüz aydınlarına ve toplumuza yansıtmaya çalışmıştır.” Vefatının 400’üncü yılında seyahatnamesi bütün dünyaya ilham kaynağı olan ve referans olarak alınan Evliya Çelebi’nin bu büyük eserine yeterince sahip çıkılıp çıkılmadığının tartışma konusu olduğunu kaydeden Başkan Özakalın, “Amerika ve Avrupa toplumları bu ilham kaynağını bizden önce keşfettiler. Kendi kültür ve geleneklerini zaman zaman değerlendirme fırsatlarını bulmuşlardır. Yıllardır ilgi duyduğumuz ve yakından takip ettiğimiz Avrupa toplumları ile sosyal ve kültürel ve hatta ekonomik açıdan entegrasyonu sağlayacak ve bütün toplumların birbirine ön yargısız yaklaşmasına vesile olacak en üst düzeyde ilişkilerin gerçekleştirilmesi noktasında bizlere ışık tutacak, beklide rehberlik edecek bu şahsiyetin ve eserlerinin son derece önem arz ettiği aşikardır. Günümüzden 400 yıl önce yaşamış Evliya Çelebi’nin eserinde yer verdiği batı kültürleri ile batı kültürlerinin de yine aynı heyecan ve merakla alaka gösterdiği Osmanlı ve Türk kültürlerini arasındaki kaynaşmanın günümüz AB ve Türkiye ilişkilerine müspet yansımasını ve AB sürecine katkı sağlamasını diliyorum.” Özakalın’ın konuşmasının ardından Evliya Çelebi’nin hayatının anlatıldığı bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Programda daha sonra “Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa” konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş’ın yaptığı panele, TRT Yol Arkadaşım Programı Sunucusu Nilgün Esin, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Abdullah Temizkan ile Kültür Üniversitesi Türkiye- AB İlişkileri Uzmanı Mithat Can Baydaroğlu konuşmacı olarak katıldı.

Panelistler program sonunda katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Panelistlere yöneltilen en iyi soruyu soran 3 katılımcıya ise Evliya Çelebi’nin seyahatnamesi hediye edildi .
Kaynak: İHA