Washington'da 'Azerbaycan-Abd İlişkileri' Konulu Konferans Düzenlendi

Azerbaycan-ABD diplomatik ilişkilerinin 20. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Washington'da "Azerbaycan-ABD İlişkilerinin 20. Kuruluş Yıldönümü: Başarılar ve Perspektifler" konulu konferans düzenlendi.

İki ülke arasındaki işbirliğinin yanı sıra Hazar havzasındaki enerji ve güvenlik konularının ele alınacağı konferansın açılış konuşmasını yapan Azerbaycan'ın Washington Büyükelçisi Elin Süleymanov iki ülke arasındaki ortak değerlere ve vurgu yaptı. Konferansta ayrıca Azerbaycan'ın ihracatının büyük bir bölümünü oluşturan petrol ve doğalgaz üretiminin sürekliliğinin gelişmekte olan bir ülke için son derece önemli olduğu vurgulandı

Konferansta konuşma yapan Jamestown Vakfı enerji uzmanı Vladimir Socor, Azerbaycan'ın Türkiye üzerinden Avrupa'ya kapı açan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesinin gelişimi için Türkiye'ye çağrıda bulundu. Petrol ve gaz üretimin haricinde Dağlık Karabağ anlaşmazlığının bölge üzerindeki sonuçları hakkında da görüş bildiren Socor, "Azerbaycan, Türkiye ile ortak bir pozisyon alıyor. Her iki ülke Dağlık Karabağ anlaşmazlığının çözümü ile ilgili büyük bir ilerleme kaydetmek üzere Ermenistan ile olansınırını açacak" dedi

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) başkan yardımcısı Elshad Nassirov da, doğalgazın yalnızca meta aracı olmadığını belirterek, Azerbaycan gibi bir ülkenin konumundaki ülkenin ticari değerleri ve toprak bütünlüğü için bir araç olarak gördüğünü ifade etti.

Ermenistan'ın komşularla olan ilişkisinden dolayı ekonomik kaybı üzerine görüş bildiren ABD Ordu-Savaş Koleji Stratejik Araştırmalar Profesörü Stephen Blank ise Ermenistan'ın Dağlık Karabağ anlaşmazlığı nedeninden dolayı Türkiye tarafındangayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık yüzde 1 5 civarlarında kaybettiğini belirtti.

Konferansa; ABD'nin federal, eyalet ve yerel yönetim organlarının temsilcileri, farklı eyaletlerden gelen konuklar, ABD'de faaliyet gösteren Azerbaycan ve Türk diaspora teşkilatlarının temsilcileri katılırken Azerbaycan tarafından da Azerbaycan-ABD Parlamentolararası İlişkiler Çalışma Grubu Başkanı Samet Seyidov'un başkanlığında milletvekilleri; Sevinç Feteliyeva, Asim Mollazade, Ceyhun Osmanlı ve Cavanşir Paşazade katılım sağladı .
Kaynak: İHA