Türkiye İle Mısır Arasında Ro-ro Seferleri Başladı

Mersin Limanı ile Mısır’ın Port Said Limanı arasında Ro-Ro seferleri Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı törenle başladı.

Türkiye İle Mısır Arasında Ro-ro Seferleri Başladı
Uluslararası Mersin Limanının (MIP) 19’uncu rıhtımında gerçekleştirilen törende konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır ile başlatılan Ro-Ro seferlerinin ekonomiye büyük katkı sağlayacağına vurgu yaptı.
Ülke ekonomisinde yaşanan büyük başarıların özel sektörün çalışmaları ile gerçekleştirildiğine işaret eden Bakan Çağlayan Mısır’la Ro-Ro seferlerinin başlatılması noktasında yoğun çalışmalar gerçekleştirildiğini anlattı. “Üreticilerin ürünlerinin dış pazarlara en iyi ve en çabuk şekilde ulaşması bizlerin temel sorumluluğudur” diyen Çağlayan, "Bu noktada da üreticilerimize otoyollar açmamız gerekmektedir. Mersin-Port Said Ro-Ro seferleri ile birlikte deniz otobanının yolunu açacağız” şeklinde konuştu.

Bu amaçla geçtiğimiz günlerde Mısır’a bir heyet gönderdiğini hatırlatan Çağlayan şöyle devam etti: “Heyetimiz Mısır’da çeşitli temaslarda bulunurken, ben de Mısır Ulaştırma Bakanı Celil Mustafa ile sık sık görüştüm. Dünya seyahatlerim sırasında süren bu görüşmeler sonrasında, geçtiğimiz pazartesi günü kardeş ve dost ülke Mısır’ın Ulaştırma Bakanlığı ile gerekli protokolü imzaladık. Ro-Ro seferi teklifinin Mısır Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi, Mısır Başbakanlığı’nın Türkiye’ye vermiş olduğu önem ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a gösterilen sevgidendir.”“Mısır Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan anlaşma sonrasında, Mersin’in ülkenin en önemli ticaret merkezi olması için adım atmış olduklarını söyleyen Çağlayan şunları söyledi: “Göndereceğimiz ‘Anna Marine’ isimle gemi Mısır Ulaştırma Bakanı Celil Mustafa tarafından karşılanacak. Bu şekilde başlayacak olan Ro-Ro seferleri ile ürünlerimiz 1 günde Mısır’a 3 buçuk günde de Suudi Arabistan’a ulaşacak. Aynı şekilde Mısır firmaları tarafından üretilen ürünler de Ro-Ro seferleri aracılığı ile Rusya ve diğer ülkelere gidecektir. Yapılan anlaşma Mısır ile sınır komşusu olmamızı da sağlayacaktır. Seferlerle Kızıldeniz ile Ortadoğu’yu aşacağız. Hatta daha fazlasını yapacağız. Ülke olarak lojistik birinci önceliğimizdir.”Bu çalışmaların sadece ticari amaçlı olmadığını vurgulayan Çağlayan, “Kısa bir süre önce kamyonların Mersin Limanı’ndan ÖTV’siz ve KDV’siz mazot alabilmesi ile başlayan Ro-Ro seferleri süreci, Türkiye’nin ve Mersin’in stratejik bir projesidir. Çünkü dünya genelinde deniz yoluyla yapılan ticaretten 400 milyar dolar gelir elde ediliyor. Küresel ölçekteki ticaret deniz yoluyla yapılırken, ülkemiz ticaretinin sadece yüzde 55’i deniz üzerinden gerçekleşiyor. Deniz yolu taşımacılığı konusunda kararlıyız ve Mersin’de hayata geçireceğimiz projelerle bu ilimizi önemli bir ticaret merkezi haline getireceğiz” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye’nin önemli ihracat yaptığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine Ro-Ro seferleri sayesinde karayolu ile bağlamış olacaklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan protokol mensupları ile birlikte yarın sefere çıkacak olan ‘Anna Marine’ isimli geminin açılış kurdelesini kesti. Çağlayan’a Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Ruhi Engin Özmen tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
Kurdele kesiminin ardından Çağlayan gemide incelemelerde bulundu. Gazetecileri lokum ikram eden Çağlayan daha sonra geminin köşküne çıkarak kaptana plaket ve çiçek verdi. Çağlayan geminin dümeninde personel ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Mersin’den Mısır’ın Port Sait Limanı’na haftada iki sefer yapacak gemilerin bir seferde 85 TIR’ı götüreceği bildirildi.